Dogovor SAD-a i S. Arabije o kupoprodaji oružja – 110 mlrd. dolara

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija postigle su dogovor o velikom sporazumu o prodaji oružja Rijadu, a očekuje se da će se memorandum o namjeri potpisati tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, otkrio je službenik Bijele kuće.

Trump i državni tajnik Rex Tillerson sudjelovat će na potpisivanju gotovo 110 milijardi dolara vrijednog ugovora o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, rekao je dužnosnik, a prenijeli novinari koji su otputovali s američkim predsjednikom u Rijad.

Dodao je kako će prodana oprema i usluge služiti osiguravanju dugotrajne zaštite saudijske i zaljevske regije protiv prijetnje iz Irana.

Saudijski kralj Salman Trumpu je uručio najvišu civilnu počast te države, zlatnu medalju kralja Abdulaziza, kao “izraz poštovanja povijesnih i tijesnih veza Saudijske Arabije i SAD-a”.

Trump je s kraljem razgovarao o Siriji, nafti i oružju te Islamskoj državi. Kraljevina podupire sirijske pobunjenike koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada. Saudijska Arabija hvalila je Trumpovu administraciju kad je u travnju izvela niz napada na sirijsku vojnu bazu Šajrat iz koje je korišteno kemijsko oružje za napade na civile.

Trump je posjetom Saudijskoj Arabiji počeo svoju prvu inozemnu turneju. Na njoj će prijeći više od 25 tisuća kilometara. Iza sebe je ostavio sve domaće probleme vezane uz skandal zbog načina na koji je utjecao na istragu o mogućoj povezanosti s Rusijom tijekom izbora.

Na putu će pokušati demonstrirati američko vodstvo, ali i uspostaviti nove političke i gospodarske odnose s čelnim ljudima tog dijela svijeta. Na pitanje zašto je baš Rijad njegova prva postaja, predsjednik Trump je vrlo jasan.

“Moje prvo odredište je Saudijska Arabija jer je ona u središtu muslimanskog svijeta. Ondje ću sudjelovati na povijesnom susretu vođa više od 50 muslimanskih zemalja i našu zemlju predstavljati časno i otvoreno. Većina muslimanskih vođa iznijela je zabrinutost zbog rasta terorizma, ekstremnog radikalizma, i u tome su prepoznali veliku financijsku ulogu iranske vlade.

I vjerujte, svi oni žele to što prije zaustaviti”, poručio je Trump.

Facebook Komentari