Aktivisti iz cijelog svijeta u maršu protiv Monsanta

Aktivisti iz cijelog svijeta su ujedinjeno marširali protiv Monsanta, vodećeg proizvođača genetski modificiranog (GMO) sjemena i pesticida. U stotinama gradova u 36 zemalja prosvjednici su nastojali privući pozornost javnosti na ovu američku korporaciju, koja je stekla reputaciju “najzločestije korporacije na planetu”.

Zagreb je jedan od 286 gradova u kojima se danas održao marš, javlja zagreb.info. No, dok se primjerice u Beogradu skupio respektabilan broj sudionika marša, u Zagrebu je ova manifestacija prošla gotovo nezamijećeno.

Organizatori prosvjeda pozivaju potrošače širom svijeta da kupuju samo GMO-free proizvode i bojkotiraju Monsanto i srodne proizvođače, koji upotrebljavaju GMO sastojke.

Protivnici GMO-a zalažu se za građanski pritisak na zakonodavce da prisile proizvođače genetski modificirane hrane na stavljanje GMO oznake na svoje proizvode, da bi kupci otprve vidjeli što proizvodi sadrže.

Savjetuju građanima da ustraju na dodatnim znanstvenim istraživanjima o zdravstvenim učincima GMO hrane.

Prošle godine na prosvjed u Zagrebu na Trgu Francuske republike je došlo oko 2000 ljudi, a u Osijeku je bilo od 300 do 500 osoba.

Share This Article