Vlada se nije očitovala o pozdravu ZDS i time prekršila Poslovnik

Vlada Andreja Plenkovića odbila se očitovati o SDP-ovoj interpelaciji “o nečinjenju Vlade u vezi ustaškog pozdrava”. Banskim dvorima rok za to je istekao u srijedu, ali ostala je mogućnost da Vlada mišljenje o interpelaciji ipak usvoji na jučerašnjoj sjednici, ali to se nije dogodilo.

Vlada Andreja Plenkovića nije se očitovala o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade »radi nečinjenja Vlade u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni«. Banskim dvorima rok je za to istekao u srijedu, ali ostala je mogućnost da Vlada mišljenje o interpelaciji ipak usvoji na jučerašnjoj sjednici. To se, međutim, nije dogodilo.

U Poslovniku Sabora navodi se da se interpelacija uvrštava u dnevni red i u slučaju da se Vlada ne očituje o njoj. No, prekršen je članak Poslovnika kojim se propisuje da je »Vlada obvezna, povodom interpelacije, dostaviti predsjedniku Sabora, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka interpelacije, izvješće s mišljenjima i stajalištima povodom interpelacije«, piše Novi list.

Božo Petrov je kao predsjednik Sabora ovaj dokument dostavio Vladi 2. svibnja, nakon što ga je SDP 20. travnja poslao u proceduru.

– Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, niti saborski Poslovnik ne impresionira – ironično je jučer komentirao potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je autor interpelacije.

On ističe da Poslovnik, doduše, dopušta da zastupnici raspravljaju o interpelaciji premda Vlada o njoj ne da mišljenje, ali smatra da je Plenković trebao postupiti drukčije.

‘Ako postoji interpelacija o radu Vlade, logično je da se Vlada o tome očituje. Naročito što u Poslovniku Sabora piše da joj je to obveza. Na našu interpelaciju vezanu za najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a Vlada je početkom veljače dala mišljenje u propisanom roku. Čini se da je Plenkoviću Za dom spremni politički osjetljivija tema nego Ina’, rekao je Grbin Novom listu.

SDP je novu interpelaciju inicirao zato što Vlada nije uklonila spomen-obilježje poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojem je Za dom spremni.

Share This Article