Udruga poslodavaca u zdravstvu: Netočni, konstruirani, i omalovažavajući tekstovi o UPUZ-u u Liječničkim novinama

Na redakciju Hrvatske danas stiglo je priopćenje Udruge poslodavaca u zdravstvu vezano za članak objavljen u Liječničkim novinama kojega prenosimo u cijelosti:

Hrvatska liječnička komora (HLK) putem svog glasila uporno traži senzaciju o Udruzi poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR), konstruirajući neistinite tekstove koje potkrepljuje izjavama jednog ravnatelja i dopredsjednika HLK, kako bi članak o UPUZ-HR bio uvjerljiv i vjerodostojan, a u funkciji blaćenja i narušavanja ugleda Udruge.

Javnosti i uredništvu Liječničkih novina skrećemo pozornost da konstruiranjem vlastite istine i iznošenjem alternativnih činjenica, degradiraju HLK, ali i liječničku struku koju predstavljaju.

Rad i Statut UPUZ-HR su javni. Prava i obveze članica jasne su i transparentne, te nema prostora za manipulacije koje sugerira nepotpisani autor teksta. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske kontinuirano djeluje više od 55 godina i nije ničija privatna udruga, kako se sugerira u članku.

Udruga je registrirana pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te svoju ulogu obavlja javno, u skladu s registracijom i interesima članica.

Radi istine, potrebno je napomenuti da je članstvo u Udruzi dobrovoljno, za razliku od članstva u Komori, jer stjecanjem titule dr. med. i zaposlenjem liječnici automatski, htjeli to oni ili ne, postaju izvor prihoda vodstvu Komore.

Unatoč izdašnim prihodima, Komora je krajem prošle godine povećala naknadu za članstvo svim liječnicima na 125 kuna mjesečno. Do kraja svog radnog vijeka svaki liječnik, kroz članarinu iz svoje plaće koja nije velika, Komori uplati vrijednost jednog novog automobila. Prihodi Komore, koji iznose više od 3 milijuna eura godišnje, namaknuti su obveznim članarinama.

Članstvo u HLK trebalo bi biti dobrovoljno, kao i u svim drugim strukovnim udrugama. Visinu članarine, ukoliko je članstvo obvezno, trebao bi određivati ministar, kako se ne bi ponovile situacije da HLK samovoljno i proizvoljno podiže iznos članarine.

Stoga pozivamo liječnike da zatraže izmjenu Zakona i da članstvo u HLK bude dobrovoljno, a ne obvezni mjesečni harač.
Istina je da su se tijekom zadnje dvije godine iz Udruge iščlanile četiri zdravstvene ustanove, zbog čega nam je izuzetno žao.

No, činjenica da se u istom razdoblju u Udrugu učlanilo 47 zdravstvenih ustanova dokaz je da zdravstvene ustanove prepoznaju rad Udruge. Kontaktirajući sa članicama za koje se u tekstu tvrdi da se žele iščlaniti, utvrdili smo da se opet radi o neistinitim tvrdnjama HLK.

Cijenimo i stav ravnatelja KBC “Sestre milosrdnice” prof. Zovaka, koji je u navedenom tekstu procijenio da nema koristi od članstva. Prof. Zovak zaboravio je ili ne zna, da je upravo u organizaciji UPUZ-HR provedena edukacija iz DTS-a za djelatnike KBC-a, što je pridonijelo prihodovanju te ustanove za 20 posto. Da to nije učinjeno, poslovanje spomenutog KBC-a bilo bi još lošije.

Stoga bi nas radovalo da ovako važna zdravstvena ustanova za RH ima bolje pokazatelje poslovanja te da se ravnatelj Zovak uspješnije bavi brojkama nego izjavama za Novine.

KBC “Sestre milosrdnice” u 2016. godini poslovao je negativno i stvorio novi dug od 79.627.638 kn, što je 9,1% ukupnog prihoda. U istom razdoblju, rashodi za lijekove povećani su za 21,4% u odnosu na 2015. god.

Na dan 31.12.2016. ukupne obveze povećane su za 30,1%, a dospjele obveze čak 55,6% u odnosu na 2015. god.
Poslovanje se nije bitno popravilo ni u prva tri mjeseca 2017. god.: manjak prihoda nad rashodima iznosi 23.024.704 što je 10,6% prihoda, a rashodi za lijekove povećani su za 18,8 % u odnosu na isto razdoblje 2016.

Ukupne obveze na 31.03.2017. iznose 348.973.936 kn (veće za 19,5% u odnosu na 31.03.2016.). Dospjele obveze iznose 232.144.124 kn (veće za 33,7% u odnosu na 31.03.2016.).

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske će, unatoč pritiscima HLK na članice Udruge o kojima smo svakodnevno informirani, nastaviti raditi u interesu javnog zdravstvenog sustava, hrvatskih pacijenata i u interesu zdravstvenih ustanova. Interesi članica, zdravstvenog sustava i pacijenata glavni su nam motiv zbog kojeg postojimo i za koji radimo već 55 godina.

Nakon niza netočnih, konstruiranih i omalovažavajućih tekstova o Udruzi u Liječničkim novinama, dovodimo u pitanje svako napisano slovo nekada vrlo uvaženih i stručnih novina liječničke struke, ali isto tako izražavamo duboko žaljenje zbog takvog profesionalnog i moralnog srozavanja, stoji u priopćenju Udruge poslodavaca u zdravstvu RH.

Facebook Komentari