Totgergeli: Kreće izgradnja elektrane na biomasu vrijedne 35 milijuna eura

Kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije Miro Totgergeli kao izaslanik premijera Plenkovića u Grubišnom Polju pozdravio pokretanje najveće proizvodne investicije u Hrvatskoj.

Naša županija po gospodarskoj snazi na posljednjem je mjestu u Hrvatskoj i zato nam je svaka investicija jako važna i dobrodošla.

Stoga iskreno čestitam svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog projekta – poručio je saborski zastupnik Miro Totgergeli obraćajući se kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića na svečanosti povodom početka radova na izgradnji kogeneracijske elektrane na biomasu u poslovnoj zoni u Grubišnom Polju.

Pozdravljajući pokretanje ove investicije Totgergeli je nadalje naglasio da je primarna zadaća svih dužnosnika i na državnoj i na lokalnoj razini stvoriti poticajnu poduzetničku klimu koja će privući investitore i pokrenuti gospodarstvo te na taj način osigurati brži razvoj i napredak.

Izgradnja ove elektrane snage pet megavata je investicija vrijedna čak 35 milijuna eura i to je trenutno najveća investicija u neki proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Projekt je, kako se čulo, pripreman punih sedam godina, a njegova izgradnja trebala bi biti gotova za 18 mjeseci. Nositelj projekta je tvrtka Energostatik iz Grubišnog Polja iza koje stoji francuski kapital, a sama priprema projekta obavljena je u suradnji s partnerima iz Finske.

Na izgradnji elektrane prema planu radit će i do 200-tinjak ljudi od kojih bi većina trebala biti iz domaćih tvrtki.

Kada postrojenje bude dovršeno tu bi zaposlenje trebalo pronaći barem 50 ljudi, što je za mali grad Grubišno Polje od velike važnosti. Količina električna energije koja će se ovdje proizvoditi zadovoljit će potrebe šireg područja ali još važnije je da to nije jedina korist od ovog projekta.

Kako se čulo, tu će se još graditi i brojni objekti koji će koristiti toplinsku energiju koja će se stvarati u procesu proizvodnje električne energije što će pomoći stvaranju dodane vrijednosti cijelog projekta. Očekuje se izgradnja najmodernijih sušara drveta te objekata i plastenika za proizvodnju voća i povrća, što bi trebalo omogućiti dodatna zapošljavanja. Ovom investicijom grad Grubišno Polje otvara novu stranicu svog bržeg razvoja i napretka.

Facebook Komentari