Thompsonovi kolege o zabrani koncerta: Komunist sam, ali smatram da ne bi trebao biti otkazan

Ovih dana informacija kako unaprijed rasprodan Thompsonov koncert u Mariboru, koji se treba održati ove subote, ipak neće biti održan, puni hrvatske medije. Pjevač je dobio zabranu nastupa, organizatori su razočarani, a evo kako njegovi kolege s estrade komentiraju ovu nesvakidašnju odluku, piše tportal.

Zabranu Thompsonova koncerta koji je predviđen za nadolazeću subotu, još je prije mjesec dana predložio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec, rekavši da u tom gradu nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i potiče ‘fašizam’, a neke su udruge prikupljale potpise za otkazivanje koncerta.

U tome su uspjeli jer je koncert na kraju otkazan,a pjevač i organizatori, kao i brojni obožavatelji koji su kupili ulaznice izuzetno ljuti i razočarani.

Iako je većina s estrade koju je kontaktirao tportal suzdržana oko komentara na ovu zabranu, neki su mu ipak javno uputili potporu.

‘Nekad su zabranjivali pjevati Vici Vukovu i uništili mu veliku karijeru, danas zabranjuju Thompsona….Prvi put sam upoznala Marka Perkovića Thompsona početkom devedesetih u stanu jednog od naših najvećih skladatelja Zdenka Runjića koji je prepoznao njegov autorski i originalni glazbeni potencijal, pa su i surađivali na nekoliko pjesama. Eto, podrška kolegi, imala sam priliku ćuti i vidjeti koliko ga njegova publika voli! napisala je na svom Facebook profilu pjevačica Meri Cetinić.

‘Ovo nema veze s umjetnošću, to je čista politizacija. Ako mu jedna Njemačka i Švedska dozvoljavaju koncerte, onda je smiješno da mu brani jedna Slovenija koja je tu preko puta.’ rekao je za tportal glazbenik i nekadašnji član Novih fosila, Rajko Dujmić.

U znak potpore za tportal je svoju izjavu dala i pjevačica Zorica Kondža, rekavši: ‘Kao što je i sam Thompson rekao, pustite čovjeka da pjeva, kome se sviđa neka dođe na koncert, a kome ne nek ne dođe.Zabrane mogu biti dvosjekli mač nekada, a najveći problem je što se ljudi vežu za prijašnje događaje. Danas na njegovim koncertima nema nikakvih ekscesa. On je moj kolega i apsolutno sam na njegovoj strani. Nikako ne treba prijašnje koncerte i ljude koji su tamo dolazili uspoređivati s današnjim Thompsonovim koncertima.’

Iako ne dijeli političke stavove i uvjerenja s Thompsonom, pjevač Alen Vitasović ne slaže se sa zabranom koncerta. ‘Komunist sam i antifašist, ali smatram da ovaj koncert ne bi trebao biti otkazan. Znam Thompsonove političke stavove i ne slažem se s njima, ali s druge strane ako netko želi doći na koncert i plati ulaznicu, te ako je organizacija već sve napravila da se koncert održi, to nitko ne bi trebao zabranjivati.’ izjavio nam je glazbenik.

Splitska pjevačica Lidija Bačić također se izjasnila u vezi ove teme. ‘Volim neke Thompsonove pjesme, ‘Samo je ljubav tajna dvaju svjetova’ mi je izvrsna, obožavam je slušati. Čovjek je punio stadione i uspješan je umjetnik, a kad je riječ o situaciji koja se sad događa, ne bih se puno petljala u međunarodne odnose. Ja samo pjevam, ali svakako smatram da glazba treba spajati, a ne razdvajati’, izjavila je Lidija, dok je kolegica Maja Šuput rekla kako treba izbrisati granice kada je riječ o glazbi.

‘Situaciju oko Thompsona nisam pratila, jer me nije bilo, ali smatram da svaki izvođač ima pravo nastupati u bilo kojem gradu, ako ondje postoji publika koja ga voli. Osim naravno, ako taj izvođač s nečim nije uvrijedio taj grad. Oni koji ne vole njegovu glazbu i ne cijene njegov rad, ne trebaju ga slušati. Puno naših izvođača nastupa u Sloveniji, voljela bih da i njihovi ovdje redovito nastupaju, a znam da ih ima. Treba izbrisati granice kad je riječ o glazbi. Nek živi ljubav i pjesma’, poručila je Maja Šuput.

Facebook Komentari