Pusić: Plenković mora zvati SDP – ili velika koalicija ili izbori

Lokalne izbore koji se održavaju u nedjelju te aktualnu krizu vlasti za N1 televiziju komentirala je bivša predsjednica HNS-a i ministrica Vesna Pusić.

“Ovo što anekte zasad pokazuju za HNS bi bilo odlično. Drugi krug u Zagrebu, Dubrovniku… Dobri rezultati u Međimurju, Varaždinu, Osijeku, Velikoj Gorici… Sama činjenica da u važnim centrima imamo prepoznate kandidate je pomak. Konačno se mjere i na kraju podvlače dvije stvari – povećati broj vijećnika u lokalnoj strukturi, jer to je ključno za svaku stranku, i konačna pobjeda u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Međimurju i Varaždinskoj županiji. To bi sve bilo fantastično”, najavila je očekivanja HNS-a za lokalne izbore Pusić.

Kratku kampanju za lokalne izbore uglavnom su obilježile nacionalne teme. SDP je nekoliko puta pozivao u HNS u koaliciju u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora, a HNS uglavnom odbijao odgovoriti na te pozive.

“Nas stalno optužuju da se šlepamo uz SDP, što se sad kad su uvedeni preferecnijalni glasovi pokazalo neistinitim. HNS je na zadnjim izborima dobio 130 tisuća preferencijalnih glasova. Na neki način zaista je stasao dovoljno da može otići po svoje mandate i predstaviti se. Voljeli bismo dobiti mandate da skinemo tu temu s denvnog reda”, objasnila je Pusić.

A kako je HNS odbijao pozive SDP-a, po medijima se stalno povlači priča da će upravo oni s HDZ-om nakon lokalnih izbora složiti novu parlamentarnu većinu. Što bi se za to trebalo dogoditi?

“Ja se nadam da će se HDZ postepeno promijeniti, ali da bi se to moglo dogoditi u par tjedana, to nije realno i mislim da se neće dogoditi. Takva koalicija nije na dnevnom redu, ali iz nekog razloga potencijalni saveznici i konkurenti nas guraju u to, vjerojatno jer jedini imamo dovoljan broj mandata”, rekla je Pusić koja takvu mogućnost odbacujem s obzirom na povijest.

U HDZ-u ima jedna vrlo nazadnjačka, ali i jedna moderna struja

“To nije antipatija, nego jednostavno svjetonazorska razlika. U HDZ-u sada ima jedna nazadnjačka, socijalno vrlo nazadnjačka struja, a ima i jedna moderna. Trebalo bi se umjesto raznih povjerenstava početi skidati ploče s ustaškim simbolima i simpatijama, trebali bi jasno stati na stranu prava žena u smislu odlučivanja o tijelu i reproduktivnim pravima, na stranu modernog prosvjećenog školstva s građanskim i spolnim odgojem…”

HDZ-ov Darko Milinović kazao je da oni mogu sa svima osim s SDP-om i Mostom, ali da bi se, kada je u pitanju HNS, Vesna Pusić trebala odreći svoje politike prema BiH.

“To nije problem u mojoj tvrdnji, problem je u politici koja se u devedesetima vodila, koju je HDZ vodio, koja je bila takva kakva je bila, uključujući i sve poteškoće koje su u odonsima Hrvata i Bošnjaka nastale. To je danas povijesna činjenica. Netko iz političkih razloga može to negirati, ali povijesno je jasno što se dogodilo. Pametnije bi bilo doreći se lošega, a prihvatiti ono što je bilo pozitivino. I od strane samog HDZ-a reći ‘ok evoluirali smo i u stanju procijeniti što je bila dobra, a što loša politika’. To je za Hrvatsku i BiH bila loša politika”, objasnila je Pusić.

Kao potencijalno rješenje za aktualnu krizu mnogi vide veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a. S time se slaže i Pusić.

“Možda. To bi svakako osiguralo stabilnu većinu. Na to bi trebao pozvati premijer, predsjednik SDP-a mora biti spreman na to i mora se dogovoriti pet, šest točaka koje bi se u nekom određenom roku – do kraja mandata ili kraće – naparavile. Tako bi se za neko vrijeme postigla stabilnost. Ne vidim kako bi se drukčije riješila situacija osim izbora”, naglasila je Pusić.

Tvrdi da bi Plenkoviću najpametnijo bil oda se obrati SDP-u ili da ide na izbore jer ovo sada je “drži vodu dok majstori odu”.

Facebook Komentari