Mister X: Evo što Ivan Vrdoljak kaže dan prije šutnje o saborskoj većini i preslagivanju s HDZ-om

Gost emisije N1 uživo bio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a bio je gost N1 televizije dan uoči izborne šutnje pred lokalne izbore.

Ako je HNS nepoznanica, onda ste vi mister X?

“Zašto smo mi nepoznanica? Mi smo baš pokazali u zadnjih dvije godine opozicije potpunu jasnoću stava nitko nije odlazio ni dolazio, jasno smo artikulirali naš cilj liberalno-građanskom centru i tako će biti i u budućnosti, mi smo jedini potpuno jasni, tko se može pridružiti našem bloku je uvijek dobrodašao”.

Je li SDP vaš prirodan partner?

“Želimo da svi jasno identificiraju svoje političke stavove. Socijaldemokracija ima predstavnika u SDP-u, demokršćani ga imaju u HDZ-u, mislim da je Živi zid više lijevo i od SDP. Tu nedostaje desni centar kojeg mi želimo prezentirati. Mi naše buduće partere poštujemo”.

SDP to nema?

Što je temelj budućih politika? Ne analiza budućih vlada, nego politički program. Mi smo imali miks nevjerojatnih slučajeva kada su socijaldemokrati preuzeli vlast i nisu povlačili socijalne poteze jer nisu mogli, a demokršćani kad su preuzeli vlast dovodili su državu do kolapsa i na socijalnim temama kupovali glasove”.

Ako sam dobro shvatila mislite s IDS-om pokretati taj ‘treći’ put?

“Mislim da je treći put isprostituiziran, mi imamo svoj put i svi ih možemo birati. Ovo je centristički put i na taj način se želimo pozicionirati i graditi poziciju”.

Znači li to da u slučaju prijevremenih izbora ne idete s SDP-om?

“Mi ćemo prvo razgovarati sa svojim kolegama pa onda i s SDP-om. Mi smo već surađivali ali i imali samostalni izlazak na izbore. Stalno nas se optužuje za udaljavanje od SDP-a i ja više ne znam što na to odgovoriti. Vrijeme će pokazati”.

Bi li HNS-u bilo dobro da testira svoju snagu i samostalno izađe na izbore?

“Mi smo je testirali na preferencijalnim glasovima i dobili smo 100 tisuća glasova na kolicijskoj listi”.

Znači li da će HNS željeti pozicioniranje da bi nakon izbora koalirao s nekim drugim?

“HNS ima uporište u mnogim gradovima, a u Zagrebu želimo da se doživi promjena. Kada taj posao završi jasno smo rekli da nećemo sudjelovati u preslagivanju, ali konačni stav ćemo izreći kada dođe do izbora. Sada treba dati na važnosti lokalnim izborima”.

Kada ste zadnji put pričali s premijerom Plenkovićem?

“Prije par tjedana smo razgovarali o procedurama u Saboru, o našim stavovima, jasno sam rekao da ćemo glasati protiv Marića i predsjednika Sabora”.

Ako nakon lokalnih izbora stigne njegov poziv, hoćete li se odazvati?

“Uvijek ću razgovarati, ali možemo samo ponoviti naš stav. Poziv predsjednice sam prihvatio jer poštujem instituciju. Uvijek odgovaram na poziv i ponovit ću naše stavove”.

HDZ ima pretenzije prema vama?

“Mi smo danas čuli nekoliko apsurda, čuli smo Bernardića o strateškom partnerstvu s HSS-om i oni su to potvrdili, pa smo čuli Milinovića koji kaže da bi razgovarali sa svima. Ne bi trebali ubacivati toliko šumova jer građanima već idemo na živce. Građani su od nas uvijek dobivali jasnu poruku”.

Bernardić vas vidi u lijevom krilu, je li stigla ponuda?

“Mi nismo dobili ponudu. Mi smo te priče bacili pod tepih jer nisu istinite. Na ponude ne reagiramo trgovinski nego analiziramo programe. Komuniciramo intenzivno sada o lokalnim izborima, a kasnije ćemo otvoriti druge teme”.

Je li Bernardić htio otvoriti temu koalicije?

“Mi smo razgovarali o procjeni hoće li doći do izbora ili neće”.

Koji bi bili uvjeti za takvu suradnju?

“Prijeizborna koalicija je potpuno deplasirana. O velikoj koaliciji će trebati razgovarati SDP i HDZ, a mi se možemo pridružiti ako će trebati. Mi ćemo razgovarati s onima koji su nam svjetonazorski bliski, ako bude velikih podjela u društvu te će se svjetonazorske teme morati staviti po strani”.

Facebook Komentari