Martina Dalić: Ne može se u kratkom roku nadoknaditi ono što se gomilalo u Agrokoru

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je da se nakon imenovanja izvanrednog povjerenika Agrokora vide poboljšanja, ali i da je riječ o procesu u kojem se ne može u vrlo kratkom roku nadoknaditi ono što se duže vrijeme gomilalo.

Rezultate čak i na razini potrošača možemo vidjeti svi. Police Konzuma su punije nego što je bilo kada je izvanredna uprava počela raditi, neke proizvodne kompanije u trenutku otvaranja izvanredne uprave gotovo da su prestale s proizvodnjom, dok se danas ta proizvodnja diže prema optimalnoj razini potrebnoj za uspješno savladavanje turističke sezone, rekla je Dalić odgovarajući na novinarski upit koliko je zadovoljna radom izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Do sada je, dodaje, isplaćen dio starih dugova prema dobavljačima, dok se rokovi plaćanja za nove tražbine i novoisporučene robe skraćuju.

Posao koji izvanredni povjerenik obavlja u Agrokoru iznimno je složen jer treba savladati kompletno naslijeđe koje je ostavila uprava predvođena Ivicom Todorićem, a koje je kulminiralo blokadom cjelokupnog sustava i prijetnjom stečaja svih poduzeća u sustavu Agrokora, kazala je Dalić, koja je u Žminju posjetila tvrtku Rudan.

Po njezinim riječima, riječ je o procesu u kojem se ne može u vrlo kratkom roku nadoknaditi ono što se dugo gomilalo te stoga drži da su poboljšanja jasno vidljiva.

U idućim mjesecima očekujem da će se ukupno poslovanje sustava Konzum dignuti do normalne razine tijekom sezone, da će se generirati odgovarajući tokovi novca koji će onda omogućiti povjereniku da se usmjeri na pripremu nagodbe, kaže Dalić, koja do kraja dana očekuje i nadopunu izvješća izvanrednog povjerenika.

Na upit slaže li se s tvrdnjom nekih poslovnih stručnjaka kako je restrukturiranje već trebalo početi, odgovara kako je izvanredni povjerenik u vrlo kratkom roku angažirao savjetnika za restrukturiranje, jednu od najpoznatiji svjetskih tvrtki u tom području. Savjetnik za restrukturiranje ima svoj plan rada.

U ovom trenutku na početku procesa najvažniji prioritet vezan je uz upravljanje likvidnošću, podizanje poslovanja na normalnu razinu, pitanje dinamike otplate starih dugova prema dobavljačima, a paralelno s tim savjetnici obavljaju druge aktivnosti kako bi se mogla postići nagodba i kako bi na kraju restrukturiranje išlo svojim tijekom, poručila je Dalić.

Facebook Komentari