Holy: Dok se drugi svađaju, Bandić “dela” i – pobjeđuje

Predstojeće lokalne izbore u Novom danu na N1 televiziji komentirala je komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy.

Rezultat lokalnih izbora u nedjelj pokazat će odnos snaga i na nacionalnoj razini. Što bi eventualni loši rezultati značili za šefove vodećih stranaka?

“Mislim da lokalne izbore treba gledati malo drugačije, tu se ipak bitke vode u lokalnim sredinama gdje situacije budu drastično drugačije – vidimo primjer Zagreba, gdje je Bandić jak nakon svih udaraca, a vidjeli smo da na nacionalnim izborima ne uspijeva. Ne bih tu skroz povlačila znak jednakosti između lokalnih i nacionalnih izbora, ali činjenica jest da će se situacija i Davoru Bernardiću i Andreju Plenkoviću zakomplicirati ukoliko rezultati, pogotovo u nekim sredinama, ne budu onakvi kakve te stranke priželjkuju.”

“Kako sada stvari stoje mislim da bi se to moglo i realizirati, iako im za vratom na jugu malo puše Most. Nikola Grmoja u dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali on je iz Metkovića i nije baš uobičajeno da političari iz malih sredina, posebice ako postoji antagonizam između malog i “glavnog” grada županije, dobivaju. Treba to gledati lokalno. Nisam siguran da Grmoja ima kapaciteta da osvoji mjesto župana. Možda je drugačije u splitsko-dalmatinskoj gdje je izazivač Miro Bulj. HDZ je tu još imao situaciju sa kandidatom Ževrnjom i plažom Zlatni rat. Te su županije inače utvrde HDZ-a.”

Što je s Mostovim izvornim utvrdama, Metkovićem i Omišem?

“Sumnjam da mogu izgubiti Metković, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i u Omišu. Definitivno ne bi bila ugodna situacija za Most da izgubi te sredine.”

Kada govorimo o SDP-u, oni pokušavaju zadržati svoju utvrdu Rijeku. Hoće li možda uspjeti nešto učiniti i u Zadru?

“Izgubiti Rijeku za SDP bi bila katastrofa. Ovo više nije tako komotna situacija za SDP i Obersnela kao donedavno, mada ne bih rekla da se događa neko veliko iznenađnje jer ako gledamo prošle izbore, takav se trend mogao vidjeti – radi se o svojevrsnom zasićenju, ali moja je procjena da će Rijeku uspjeti zadržati.

Što se tiče Zadra, moja je procjena da ćemo i dalje tamo imati HDZ-ovog gradonačelnika, ali ipak se vidi da dolazi do nekih promjena u cijelom nizu lokalnih sredina. Ali kažem, ne bi trebalo lokalne izbore tumačiti sa sudbinom na parlamentarnim.”

Na koji se način cijela kriza na nacionalnoj razini odrazila na kampanju za lokalne izbore? Tko je tu dobro prošao?

“Vidimo da Most inzistira na tome, da su cjelokupnu kampanju izgradili na nacionalnoj temi gdje se pokazuju kao poštena opcija koja je odustala od svojih pozicija jer nisu htjeli podržati korupcijske afere. Mislim da to nije baš tako jer onda u Saboru ne bi podržali lex Agrokor. Iz neugodne situacije pokušavaju izvući maksimum i sudeći po anketama dosta uspijevaju uvjeriti javnost da je njihova pozicija bila takva. Ja u to baš nisam pretjerano sigurna. Mislili su da će ucjenjivačka pozicija prema HDZ-u i ovaj put proći, no to se nije dogodio.”

Ima li u Zagrebu netko šanse pobijediti Milana Bandića?

“Moja je procjena da će Milan Bandić ostati. Njemu na ruku ide niska izlaznost, a mislim da će ona biti dosta niska jer mislim da su građani dosta kontaminirani politikom. Sve ovo što se događa na nacionalnoj pozornici izaziva gađenje ljudi prema politici općenito što utječe da apstiniraju od izbora, a to njemu ide na ruku. Ima dosta protukandidata na centru i ljevici koji se dosta fragmentiraju. Imat će vodstvo u prvom krugu i ako razlika bude velika imat će veliku psihološku prednost uoči drugog kruga. On i Anka Mrak Taritaš ući će u drugi krug i mislim da će izlaznost onda biti još niža i prilično sigurno možemo očekivati da će Bandić ostati na čelu Zagreba. On vodi mudru kampanju – dok se drugi svađaju on “dela”, koristi gradsku infrastrukturu i projekte kako bi odradio kampanju. Sav se dao na otvorenje različitih projekata, dijeli novce šakom i kapom. Mudro targetira sve svoje ciljane skupine.”

Kako komentirate duel Brune Esih i Drage Prgometa? Oni se bore i za poziciju na desnici, ali ta je bitka važna i za HDZ.

“Mislim da se može očekivati da će Esih imati bolji rezultat od Prgometa i to je neugodna situacija, ne toliko za HDZ, koliko za Andreja Plenkovića s obzirom na njegovu ipak poljuljanu poziciju unutar stranke. Ukoliko ta razlika bude velika, a mislim da će biti tri pa čak i više posto, to neće biti ugodna situacija za Plenkovića, posebice jer se pokušava pokazati kao umjereni i uglađeni europski političar, a Zagreb je sredina koja bi trebala pokazati valorizira li takvu politiku. Znamo što Esih i Hasanbegović na neki način manifestiraju. Plenkovića nakon drugog kruga očekuje još taj test – hoće li uspjeti u eksperimentu, hoće li mu proći novi ministri. Moja je procjena da bi mu to moglo proći, da će dobiti potoru IDS-a, HSU-a i HNS-a.”

Facebook Komentari