Čitateljski program za djecu zatvorenika

Jasmina Miler Lisac

U svim hrvatskim zatvorima i kaznionicama, točnije u 22 ustanove, od lipnja će se provoditi Čitateljski program za djecu zatvorenika. Projekt Hrvatskog čitateljskog društva i Udruge RODA trebao bi ojačati obiteljske veze osoba lišenih slobode i njihove djece. Ministarstvo pravosuđa financira ga sa 120 tisuća kuna na godinu.

Zatvorski prostor za susrete mjesto je na koje ne želite dovesti dijete. Ipak, i roditeljima i djeci povezanost je tada možda i ključna za odabir životnog puta.

Obitelj pruža podršku, smještaj, obitelj može motivirati zatvorenika da gleda na djecu i da razmišlja o djeci, jer oni su budućnost, objašnjava Jasmina Miler Lisac, voditeljica Odjela tretmana zatvora u Bjelovaru.

Zbog toga se već treću godinu provodi Čitateljski program za zatvorenike i njihovu djecu, a nakon pokusne primjene u kaznionicama u Požegi, Lepoglavi, Zagrebu i Glini, sada će zaživjeti u svim kaznenim ustanovama.

Nadamo se da će do kraja godine oko 700 djece primiti i pročitati knjigu koju je pročitao njihov otac ili majka i vjerujemo jer je to pokazala i evaluacija da će to unaprijediti njihovu komunikaciju, kaže Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda.

Za zatvorenike je program besplatan. Zatvorska uprava omogućuje im da snime svoj glas čitajući knjigu ili slikovnicu. Potom se taj CD zajedno s knjigom, čiju je nabavu po sniženim cijenama omogućilo tridesetak nakladnika, šalje njihovoj djeci.

Takav će kontakt osnažiti itekako potrebne obiteljske veze. Kolika je dobrobit ovog projekta, dokazuje i godišnja nagrada najveće svjetske organizacije za promicanje pismenosti, koja će dvjema udrugama biti dodijeljena početkom srpnja u Madridu.

Facebook Komentari