Najavili razoran potres na vratima slavnog grada: moglo bi ih umrijeti na tisuće

Epicentar potresa na području Sjevernoanatolijske tektonske zone mogao bi biti upravo na vratima grada, predviđaju znanstvenici.

Ovaj potres bi mogao biti devastirajući za Istanbul upravo zbog blizine epicentra pa će stanovnici grada imati samo par sekundi da se sklone na sigurno.

Područje potresa je već otprije poznato kao nestabilno, izvještava Dailymail, a prenosi dnevnik.hr.

Dio na kojem se očekuje epicentar je takozvani Mramorni presjek koji nije proizveo veće potrese od 1766. godine, ali je poznat po velikom tektonskom pomicanju i pucanju koje se odvija svakih 250 godina, zaključeno je prema povijesnim bilješkama.

Iako se na području grada zadnjih godina nije zabilježilo značajnih promjena, na periferiji grada i okolici, povremeno su bila osjetna manja podrhtavanja, što potvrđuje činjenicu da je došlo do nakupljanja tektonske energije te se povećala mogućnost većeg potresa u okolnom području.

Istraživanje koje vodi Marco Bohnhoff iz GFZ Njemačkog centra za Geofiziku, pretpostavlja kako će sljedeći veći potres biti najvjerojatnije uz Istanbul, konkretno u Mramornom moru, što je za stanovnike Istanbula i dobro i loše.

„To su dobre vijesti jer će se širenje pucanja ploča nastaviti u smjeru istočno od Istanbula, odnosno dalje od grada i njegovih 15 milijuna građana. Loša vijest je što je potres svejedno blizu i bit će jak, a stanovnici će imati tek nekoliko sekundi nakon upozorenja da se pripreme i sakriju na sigurno.“

Rana upozorenja su iznimno važna kako bi se na vrijeme regulirao promet, paljenje crvenih svjetala na semaforima, zatvaranje mostova i tunela te ostale kritične infrastrukture.

Facebook Komentari