Dobre vijesti za buduće roditelje: povećavaju se porodiljne naknade

Dobre vijesti stižu budućim roditeljima, kojima Vlada diže rodiljne naknade. Vlada je, naime, u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se rodiljne naknade za nezaposlene povećavaju na 2.328 kn, a za zaposlene na 3.991 kn.

Plenković: Početkom tjedna očekuju se dobre preporuke EK

Radi se o jednoj od mjera koje su najavljene na nedavno održanom Vijeću za demografsku revitalizaciju Hrvatske. Predstavljajući zakon, ministrica Nada Murganić rekla je da se očekuje da će  zakon stupiti na snagu i početi se primijenjivati već za drugu polovicu 2017. godine. Primjenom ovog zakona osiguranja su i dodatna sredstva u proračunu 156 milijuna u 2017 godini, 313 milijuna kuna, i u 2019. 346 milijuna kuna.

Usvojen je i u Sabor upućen novi prijedlog Zakona o zaštiti životinja.

Vlada je donijela odluku kojom se provedba programa financiranje energetske obnove zgrada javnog sektora produžava do kraja 2018., za što će se iz proračuna osigurati 160 milijuna kuna. Riječ je o programu započetom 2014., a današnjoj se odlukom produžava rok za financiranje projekata koji su u tijeku ili su u fazi ugovaranja, odnosno za koje će se ugovori sklopiti nakon završetka postupaka javne nabave započetima do 31. prosinca 2015. Ministar Lovro Kuščević pojasnio je da se radi o ukupno 11 projekata, među kojima je nekoliko bolnica, zatvor, stadion Poljud i sl., koji ukupno obuhvaćaju više od 60 zgrada, a čijim se završetkom ostvaruju značajne uštede u potrošnji energije i izbjegava mogućnost skupih tužbi protiv države.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora.
Ta će naknada za članove izbornih povjerenstava u gradovima s više od 101 biračkog mjesta iznositi po 6 tisuća kuna, u onima s 51 do 100 biračkih mjesta 4 tisuće kuna, s 26 do 50 biračkih mjesta 3 tisuće kuna, a onima s manje od 25 biračkih mjesta 2 tisuće kuna neto po osobi. Za održavanje drugog ili trećeg kruga naknada će iznositi 60 posto ukupnog iznosa za prvi krug. Predsjednici i potpredsjednici biračkih odbora će, pak, dobiti po 350 kuna neto, a članovi po 300 kuna neto naknade za rad posebno za sva tri kruga izbora.

Vlada je darovala palaču Skočibušić Splitsko-dalmatinskoj biskupiji kako bi se tamo otvorio Muzej sakralne umjetnosti.

Facebook Komentari