Darko Milinović: Ne sjećam se da je Stier na Predsjedništvu HDZ-a rekao da se zalaže za izbore

Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a i kandidat te stranke za ličko-senjskog župana te predsjednik tamošnjeg županijskog ogranka, gostovao je na N1 televiziji i komentirao aktualne političke događaje, kao i stanje u stranci te iznio očekivanja u vezi rezultata lokalnih izbora čiji se prvi krug održava u nedjelju 21. svibnja.

Kako gledate na izjavu Davora Ive Stiera o potrebi izlaska na izbore?

Na Predsjedništvu je svatko mogao reći što je htio, ne sjećam se da je rekao da se zalaže za izbore, može biti da mi je izmaklo. Donijeli smo odluku, podržali predsjednika stranke da presložimo većinu, a ako se u tome ne uspije, da se pripremamo za izbore. Moram reći da mislim da svatko u ovom trenutku treba biti obazriv i odgovoran za svaku izgovorenu riječ. Ovo ja ne bih nikada javno rekao što je rekao Stier. HDZ je jedinstven i svaka riječ treba biti odvagnuta kako ne bismo nekom nepromišljenom rečenicom doveli u pitanje većinu.

Kako onda gledate na njegovu izjavu?

Mislim da nije dana u nikakvom lošem kontekstu. Ja je ne bih dao nekoliko dana uoči izbora, a nakon toga nam slijedi jedan vulnerabilan period za sastavljanje većine. Koliko znam, odnosi u ovo vrijeme u stranci su ok, mi smo velika stranka i naravno da ima različitih mišljenja, ali treba ih dozirati u ovo vrijeme.

Vi ste od početka imali rezerve prema koaliciji s Mostom, zašto?

Iznio sam svoj stav na Predsjedništvu, zalagao sam se za slaganje većine s ostalim potencijalnim koalicijskim partnerima jer sam smatrao da Most nije stabilan partner. S obzirom na naše iskustvo u prošloj Vladi, dvojio sam da bi se moglo nešto bitno promijeniti. U koalicijskoj Vladi morate dijeliti i uspjehe i neuspjehe. I meni je žao premda sam bio skeptičan, ali isključivi krivac je Most.

Koji drugi partneri su bili u tom trenutku?

Na županijskoj razini imam izvanrednu suradnju s HSS-om i mislim da su nam oni svjetonazorski bliski. Za mene je koalicija HDZ-a i HSS-a koalicija budućnosti.

Ali HSS ide sa SDP-om, što bi HDZ ponudio?

Beljak je dugogodišnji partner SDP-a na lokalnoj razini i treba to gledati i u kontekstu lokalnih izbora, a poštujem i Beljakovu izjavu. HDZ nudi suradnju i na ideološkoj osnovi i na svakoj drugoj osnovi. Poštujemo Beljakov stav da nisu trgovačka stranka i da se trebamo naći programski.

Beljak ipak spominje da za isti stol sjednu šef SDP-a i HDZ-a, što mislite o velikoj koaliciji?

Često se pojavljuje, oglavito u ovakvim treucima kada je scena uzburkana. MIslim da u ovom trenutku ne može doći do velike koalicije. Kako god bilo, ne mislim da je u pitanju opstojnost hrvatske države. Bila bi to na neki način izdaja naših birača.

Samo u slučaju ratnog stanja sa SDP-om?

Postoje i drugi slučajevi, kada je ugrožena sigurnost. Danas nije takav trenutak.

Ima li u toj budućoj većini mjesta za HNS?

Sačekajmo da prođu lokalni izbori, svi mi malo kalkuliramo i želimo se dokazati. U HNS-u postoji niz vrlo stručnih ljudi koji bi mogli dati doprinos svakoj vladi. Ovoga trenutka je neprihvatljiv s obzirom na Pusić koja je optužila RH za agresiju na susjednu državu. Sigurno da će predsjednik otvoriti široku frontu razgovora i vjerujem da će se iznjedriti jedna stabilna vlada, a tko će biti partner, tko opozicija, vidjet ćemo nakon lokalnih izbora.

Je li ona već otvorena, hoće li tada biti prekasno?

Mislim da će već nakon prvog kruga početi razgovori, a jesu li već sada, ne znam, ali da sam ja na njegovu mjestu, imao bih neke kontakte i vjerujem u uspjeh.

S kime biste vi razgovarali?

Sa svima osim sa SDP-om. Moja preferencija je HSS.

A nacionalne manjine?

Rekao sam i ponovit ću: svaki premijer koji nema potporu nacionalnih manjna, za mene je nesposoban premijer i smatrao bih da ta Vlada ne bi bila snažna i proeuropska. Nadam se da će i oni biti podrška.

Kako onda tumačite izjave Milijana Brkića, a i Milorad Pupovac je govorio o mogućoj većoj rekonstrukciji Vlade?

Svatko mora biti odgovoran za izgovorenu riječ i to se odnosi na Brkića i na Pupovca.

Imali ste brisanje nedavno Hasanbegovića …

Hasanbegović se sam isključio jer je Statut jasan.

Isprovocirao je …

Ne, Statut je jasan.

Ali dobio je veliku potporu na stranačkom saboru, tu je i Bruna Esih i njih dvoje su uz Glasnovića jasno rekli kakvu Vladu neće podržati.

Rekao sam da nam slijedi vulnerabilan period. Ni Brkić, ni ja nismo HDZ, to je 200.000 članova HDZ.

Imamo i situaciju s Agrokorom koji je kao omča oko vrata.

U politici je svaki sljedeći dan kao omča oko vrata. Zato mislim da su prijevremeni izbori najgora opcija …

Zašto?

Hrvatska napreduje gospodarski …

Ali imali smo to i dok nije bilo Vlade …

Ne ovako, Hrvatskoj prijevremeni izbori ne trebaju, ali ako su oni zadnja opciija, onda će HDZ na njima pobijediti, no mislim da se ne bi puno razlikovale pozicije.

Most nikad više ili?

Idućih pet godina ne. Vidjet ćemo kako će se održati na političkoj sceni. Mislim da su im mali izgledi.

Zašto?

Jedno je vrijeme bilo sazrelo da se pojave takve populističke opcije, Most se mora definirati kao jasna politička stranka – kome pripadaju, kakav je njihov svjetonazor …

Nastali su na osnovi nezavisnih lista i kandidata …

Oni nisu našli svoje mjesto u SDP-u i HDZ-u, nisu oni novi, itekako su deficitarni kadrovima.

Pred nama su jedni od najvažnijih lokalnih izbora – što je za HDZ uspjeh?

Za mene, da bude kao i prošli put, a dijelim i Plenkovićevo mišljenje da možemo i bolje. Uvjeren sam da će HDZ i dalje biti daleko najjača stranka.

Što je HDZ-u bitno?

Mislim da smo u 12 županija, ankete na predviđaju neke i prvom i drugom, nadam se da ćemo ih zadržati, a vidjet ćemo hoće li kao šlag na tortu biti još koji grad ili županija.

Otkud vi u utrci?

Razgovarao sam s Kolićem, mojim velikim prijateljem koji se želio posvetiti sebi i obitelji, prihvatio sam to, malo sam se nećkao, nije mi to bilo u fokusu, ali prihvatio sam odgovornost.

Kolić nije bio na objavi kandidature, a je li to jer niste u najužem timu šefa HDZ-a pa je ovo kao rezervna pozicija, govore neki?

Onda bih ostao u Saboru da je tome tako. Ako ja budem imao jedan od najboljih rezultata, a ja mislim da hoću, može li to osnažiti moju poziciju, možemo to i tako gledati.

U kakvim ste odnosima s Plenkovićem?

U korektnim, on cijeni moju ulogu u stranci i rad na terenu, ja cijenim njega, a rezultati njegovi i moji će govoriti o nama.

Kako je došlo do sporne fotografije vezano za ustaška obilježja?

Imali smo skup, bilo je tisuće ljudi, gotovo je kraj kampanje, i slikao sam se s njim, imao je neku kapu pa sam pogledao da nije tu nekih obilježja, nije bilo, onda je raskrilio jaknu, no moj stav o ustaštvu je jasan i bistar kao lička voda.

Kako se riješiti natpisa “za dom spremni” na ploči – treba li ukloniti?

Koliko znam, osnovano je povjerenstvo koje će na kraju morati dati decidiran stav, stručnjaci će odlučiti.

Treba li zabraniti “za dom spremni”?

Na to će odgovoriti stručnjaci, a ako oni odluče da je to dorektno povezano, ja sam za to da se zabrani, a ako odluče da je to stari hrvatski pozdrav, a i tome možemo razgovarati, jer znamo da on datira iz starih vremena …

Tu se stručnjaci razilaze i upozoravaju da je kontaminiran u Drugom svjetskom ratu.

Ako bude 50:50 onda politika tu mora uzeti stvari u svoje ruke i reći svoje. Ja smatram da je to starohrvatski pozdrav, a mora li on biti zabranjen, to će odlučiti stručnjaci.

Kako gledate na zabranu Thompsonova koncerta u Sloveniji?

Neprimjereno je to, čuo sam da su reagirali i premijer i predsjednica. Riječ je o pjevaču koji uživa veliku popularnost i mislim da nije bilo nikakvog razloga za zabranu i nadam se da će ga se zaštititi, ne kao pjevača, nego kao hrvatskog građanina.

Nije vam sporna ustaška ikonografija na njegovim koncertima?

Smatram da RH mora u idućih godinu dana riješiti “za dom spremni”. Ponosim se 2007. kada sam u Bleiburgu bio i tamo je jedna curica, 18, 20 godina je ima, nosila ustašku kapu i ja sam s njom razgovarao i sve joj objasnio u dvije, tri minute i skinula je kapu. Ne smijemo dozvoliti veličanje ustaške ideologije na bilo koji način.

Slučaj dnevnica je opet aktualan – kako ste doživjeli Sauchin posupak u Saboru i obrat oko istrage?

Mislim da je ovo palo, koliko sam čitao, iz proceduralnih razloga, neka sustav u europskoj Hrvatskoj to riješi. Pa koliko je puta do sada palo proširenje istrage pa se opet došlo na sud i postalo pravomoćno, zašto sada problematizirati ovo? Vjerojatno i on smatra da Hrvatskoj kao državi ne trebaju izbori i zato je tako glasao.

Ali može li se dovesti u pitanje?

Sve se može dovesti u pitanje, ali ja odbacujem mogućnost da je bilo tko utjecao na bilo koga. Pravosuđe je neovisno i mislim da se nitko ne bi drznuo raditi pritisak.

Share This Article