Beba umrla zbog dijete bez glutena

Sedmomjesečna beba, koja je težila samo 4,3 kilograma, umrla je nakon što su je njegova majka i otac hranili hranom bez glutena, priopćena je sa belgijskog suda.

Bebini majka i otac, koji imaju prodavaonicu zdrave hrane u gradu Beveren u Belgiji, inzistirali su na alternativnoj prehrani za svog sina Lucasa, koja je uključivala i mlijeko od kvinoje, uprkos upozorenjima liječnika da to ne čine.

Zbog prehrane je ovaj dječak težio pola od ukupne težine koliko bi beba njegovog uzrasta trebala imati, odnosno, težio je samo 4,3 kilograma prije nego je umro 6. lipnja 2014. godine.

Na sudu je rečeno kako je beba slabo disala nekoliko dana prije smrti, ali da roditelji nikada nisu ni pomislili da zatraže liječničku pomoć. Obdukcija je pokazala kako je Lucas bio dehidriran, a njegov trbuh je bio potpuno prazan.

Javni tužitelj u Belgiji je okrivio roditelje za smrt djeteta te rekao: “Roditelji su odredili svoju dijagnozu, odnosno sami su došli do toga da dijete ne podnosi gluten i da ima alergiju na laktozu”.

Tužitelj je krivio roditelje i što su dovezli s druge strane države čovjeka koji se bavi homeopatijom kada je dijete bilo neuhranjeno umjesto da ga odvedu u najbližu bolnicu.

“Nismo s Lucasom otišli liječnijku jer nikada nismo primijetili ništa neobično”, rekao je Lucasov otac u svojoj obrani.

“Nekada je dobivao na težini, nekada gubio. Nikada nismo željeli smrt našeg sina”, kazala je majka djeteta.

Prema navodima njihove odvjetnice Karine Van Meirvenne, roditelji Lucasa su mislili kako beba ima problem s prehranom, prenosi N1.

“Lucas je imao poremećaj u prehrani. Imao je grčeve kada su ga hranili mlijekom iz bočice te su roditelji potražili alternativu”, kazala je odvjetnica.

“Zobeno mlijeko, rižino mlijeko, mlijeko kvinoje. Sve proizvode koje inače prodaju u svojoj radnji”, dodala je.

Ranije ovog mjeseca, medicinski eksperti su kazali kako bezglutenska dijeta može nanijeti više štete nego koristi, uprkos činjenici da je postala jako popularna kod ljudi u posljednje vrijeme.

Facebook Komentari