Ministarstvo nadogradilo sustav E-građani: evo koje su novosti

Ministarstvo uprave priopćava da su tijekom travnja nadogradili sustav e-Građani tako da sad uključuje nove usluge (e-Kaznena evidencija), kao i vjerodajnice Hrvatskog Telekoma i Erste banke, koje su uključene u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav tog NIAS projekta.

Korisnici koji posjeduju HT Telekom ID korisničko ime i lozinku te korisnici internetskog bankarstva Erste banke pomoću svojih autentifikacijskih uređaja (Erste display kartica ili Erste mToken aplikacija) moći će iskoristiti svoje račune za jednostavnu i sigurnu prijavu u sustav e-Građani.

Novopokrenuta usluga e-Kaznena evidencija građanima pak omogućava jednostavno podnošenje elektroničkog zahtjeva uz dostavu uvjerenja iz kaznene evidencije u njihov OKP (Osobni korisnički pretinac), prenosi tportal.hr.

Trenutno je u sustav e-Građani integrirano 37 e-usluga i 64 različita tipa e-poruka za OKP, koje građanima omogućavaju jednostavnu i brzu komunikaciju s javnom upravom, a time i povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga, navodi Ministarstvo uprave.

Uključenjem Hrvatskog Telekoma i Erste banke u sustav e-Građani, građanima je na raspolaganju ukupno 16 vjerodajnica koje omogućavaju korištenje spomenutog sustava, kao i svih raspoloživih elektroničkih usluga. Uz to, građani imaju mogućnost kreiranja svojeg Osobnog korisničkog pretinca, u koji će potom zaprimati personalizirane obavijesti i informacije od različitih tijela javne vlasti (npr. obavijesti o isteku registracije vozila, osobne iskaznice ili putovnice, obavijest o narudžbi na zdravstveni pregled i sl.).

Facebook Komentari