Mađarima oduzimaju pravo glasa u EU-u?

Zbog učestalog narušavanja temeljnih ljudskih prava i ozbiljnog kršenja vrijednosti EU-a u Mađarskoj, zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u srijedu na pokretanje postupka koji bi mogao rezultirati sankcijama za tu nama susjednu državu. Pokretanje članka 7. Ugovora o EU-u kao konačni ishod moglo bi imati oduzimanje prava glasa u europskim institucijama.
Budući su eurozastupnici nakon prethodne plenarne sjednice zaključili kako trenutna situacija u Mađarskoj predstavlja rizik ozbiljnog kršenja vrijednosti Europske unije, zastupnici su pozvali na pokretanje članka 7., kojim se poziva Odbor za građanske slobode da sastavi rezoluciju za plenarnu sjednicu, dok se mađarsku vladu poziva na ukidanje zakona kojima bi se ograničila pravila za traženje azila i nevladine organizacije.

U istoj rezoluciji europarlamentarci pozivaju vladu u Budimpešti da postigne dogovor s američkim vlastima što bi omogućilo Srednjeeuropskom sveučilištu (CEU) nastavak rada u glavnom gradu Mađarske kao slobodne institucije.

Pored toga, rezolucijom se poziva Europska komisija da strogo prati mađarsko korištenje sredstava Europske unije, piše tportal.hr.

Kako stoji u priopćenju zastupnika Europskog parlamenta, nedavni događaji u Mađarskoj doveli su do ozbiljnog narušavanja vladavine prava, demokracije i temeljnih prava čime se ispituje sposobnost EU-a da obrani svoje temeljne vrijednosti.

Stoga su zastupnici ponovili potrebu za procesom očuvanja temeljnih vrijednosti EU-a podržanim u rezoluciji od 25. listopada prošle godine.

‘Višegodišnje ignoriranje upozorenja Europske unije od strane mađarske vlade nedavno je kulminiralo neprihvatljivim pokušajem zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). Rezoluciju Europskog parlamenta vidim kao oštro upozorenje mađarskom premijeru Orbanu da je pretjerao s donošenjem odluka nekompatibilnih s europskim standardima’, kazao je, pak, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Reagirao je i europarlamentarac Jozo Radoš koji je kazao kako u temeljnom Ugovoru EU-a postoji članak koji omogućava otvaranje pitanja kršenja demokratskih standarda u pojedinoj članici EU.

‘Stoga podržavam Rezoluciju EP-a koja je na tragu politike europskih liberala (ALDE) o demokratskom vladanju. Kako bi EU bila vjerodostojna u zagovaranju demokratskih vrijednosti te vrijednosti moraju dosljedno poštovati i sve zemlje članice’, istaknuo je Radoš.

 

 

Facebook Komentari