Članovi LGBT zajednice poslali poruku vladajućima

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, koji se obilježava u srijedu, 17. svibnja, članovi Zagreb Pridea poslali su priopćenje u kojem još jednom upozoravaju na nasilje na pripadnicima LGBT zajednice u Hrvatskoj, porastu zločina iz mržnje, ali i na nedostatak političke volje da se ti problemi rješe.

”U nadi da će se negativan trend smanjenja vidljivosti i nasilja prema LGBTIQ osobama konačno prekinuti i da ćemo mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe postati punopravne i punopravni članice i članovi društva. U Republici Hrvatskoj se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno obilježava od 2011. godine, kada je njegovo obilježavanje na prijedlog Zagreb Pridea potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, koji preporuča javnim institucijama da same ili u partnerstvu s udrugama civilnog društva obilježe ovaj dan.

Ovom bismo prilikom voljeli izraziti zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Od 2016. godine ponovno svjedočimo porastu zločina iz mržnje u javnim prostorima (od paljenja zastave Zagreb Pride na Trgu bana Jelačića tijekom Tjedna ponosa 2016. do napada suzavcem na LGBTIQ party u klubu Super Super u veljači 2017.) i porastu govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama.

Posebno je zabrinjavajuće stanje koje zatičemo u sustavu obrazovanja, u kojemu nailazimo na potpuno ignoriranje i ne poduzimanje mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba koje su izložene zlostavljanju.

Usporedno s tim, svjedočimo nedostatku političke volje da se implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije, čime se LGBTIQ zajednici šalje poruka da su naši životi nevažni za ovo društvo.

Povodom proslave Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, prkosno poručujemo da nećemo ustuknuti ni milimetra u našoj borbi. Dok god naše obitelji bivaju smatrane manje vrijednima, dok god nam bivaju negirana puna građanska i socijalna prava te pravo na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, dok god jurimo prema društvu jednoumlja i mržnje. Mi smo ovdje.

Mi smo među vama. I mi ne damo svoja teško izborena prava, nego želimo potpunu ravnopravnost, želimo da naše obitelji budu prepoznate i želimo se slobodno rodno izražavati bez straha od nasilja. Nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, 4 nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, došlo je vrijeme za još jedan korak naprijed u inat onima koji nas vuku u neka mračnija doba.

Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije – stoji u priopćenju Zagreb pridea.

Facebook Komentari