Vukušić komentirao napad na novinara na Bleiburgu

Zaštitari tvrtke Bilić Erić Security u subotu su na Bleiburgu primijenili fizičku silu protiv austrijskog novinara Paula Donnerbauera.

Tu, dakle, nije riječ samo o napadu na novinara nego i o činjenici da su djelatnici hrvatske zaštitarske firme, koje je angažirao Počasni bleiburški vod kao organizator komemoracije, na teritoriju strane države uredovali protiv njihovog državljanina.

Donnerbauer je postupak zaštitara opisao u tekstu za svoj portal Vice, a postavio je i snimku koju je on napravio prije nego što su mu oni, tvrdi, izbacili kameru iz ruke. Novinar se igrom slučaja našao na mjestu na kojem je došlo do sukoba između jednog starijeg hodočasnika s ustaškom kapom i zaštitara koji ga s njom na glavi nisu pustili na prostor na kojem se održavala komemoracija. Taj je čovjek odbio skinuti kapu i pritom je nogom udario jednog od onih koji su ga pokušavali zaustaviti. Zaštitari su reagirali i oborili su ga na asfalt. Donnerbaueru je ta scena, naravno, bila zanimljiva, ali djelatnici Bilić Erić Security nisu imali razumijevanje za njegovu znatiželju.

Novi list je zvao Bilić Erić Security, ali nitko od odgovornih se nije javio na poziv da komentira slučaj. Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda je, na osnovu razgovora s ljudima iz spomenutog poduzeća, za Novi list rekao da zaštitari tvrde da nisu znali da je Donnerbauer novinar.

‘Svi zaštitari imali su naše izričite instrukcije da ne samo da ne smiju ometati novinare nego da im moraju aktivno stajati na raspolaganju. Ali, tom čovjeku nisu vjerovali da je novinar. Nije imao akreditaciju i snimao je mobitelom, a ne, kako je on napisao, kamerom. Svatko se može lažno predstaviti kao novinar’, rekao je Vukušić.

Nakon komemoracije policija je uzela izjave dvojice hrvatskih zaštitara, ali o njihovoj intervenciji protiv nositelja ustaške kape.

‘Oni su saslušani u svojstvu svjedoka. U svojoj su izjavi rekli i da su mislili da je taj koji govori da je novinar zapravo u vezi s ovim s ustaškom kapom, da su oni jedna provokatorska skupina. Policija ih nije ništa pitala o napadu na novinara, znači da on nije prijavio to. Kad bi u Austriji netko napao novinara bio bi to veliki skandal, ali, ponavljam, zaštitari nisu znali da ih je snimao novinar’, zaključuje Vukušić.

Facebook Komentari