Povjerenstvo za sukob interesa o Obuljen, Radmanu i Vrdoljaku

Na dnevnom redu sjednice Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nalazi se 12 točaka, a među najpoznatijim osobama o kojima će se raspravljati su Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Sabora i predsjednik HNS-a i Goran Radman, bivši glavni ravnatelj HRT-a.

Ne može ga se povezati na način da se smatra da je njegova bivša supruga povezana osoba, pogotovo jer nisu vbše suvlasnici pa da kažemo da onda imamo neki poslovni odnos iz kojeg može proizići povezanost. Nema elemenata koji bi ih doveo u svezu.

Druga je činjenica, povjerenstvo je imalo svu potrebnu dokumentaciju za ugovore, Iz dokumentacije ne proizlazi da je došlo do povrede članaka Zakona i predlažem da Povjerenstvo donese odluku da se neće pokrenuti postupak protiv Ivana Vrdoljaka obzirom da iz dokumentacije ne proizlazi da je postupanje dužnosnika dovelo do moguće povrede odredbi zakona o spriječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je postupalo prema anonimnoj prijavi u kojoj se navodi da je dužnosnik, kao ministar gospodarstva u periodu između 2012. do 2016. pogodovao trgovačkim društvima koji su bili u vlasništvu ili suvlasništvu njegove supruge kao i u suvlasništvu njegove bivše supruge.

Povjerenstvo je trebalo utvrditi relevatne dokaze ili kompletnu dokumentaciju da li se ovdje radilo o povredi članka 2., potencijalnog ili sukoba interesa, povredi članka 5. koji govori o načelima, ili eventualno povredi članka 7. koji govori o zloupotrebi položaja dužnosnika.

Povjerenstvo o Radmanu

Povjerenstvo je postupalo prema prijavi da je u trenutku smjene vlasti dužnosnik javne televizije Goran Radman regulirao 40 ugovora o radu s otpremninama koje se penju i do milijun kuna na teret poreznih obveznika. Ova je prijava podnesena i DORH-u, no Povjerenstvo nema podataka da li je predmet pokrenut.

Obrazloženje
Razriješen u ožujku 2016. Radman je u veljači potpisao 39 ugovora na mandatna radna mjesta, no niti jedan ugovor nije realiziran. Nema interesne povezananosti jer u slučaju nije pogodovano manjem broju zaposlenika. Povjerenstvo opravdava postupke bivšeg dužnosnika.

Povjerenstvo o Obuljen Koržinek

Povjerenstvo je postupalo prema prijavi prema kojoj Nina Obuljen Koržinek, koja je 2016. postala ministricom kulture, a od 2015. je članica Upravnog odbora HAVC-a, ne može biti ministrica s obzirom na nalaz državne revizije i nadzorom koji je provelo ministarstvo kojim su utvrđene nepravilnosti koje su se dogodile u HAVC-u; znači da ne može biti ministrica jer ne može biti neovisna niti provesti nadzor.

Obrazloženje

Ministrica Obuljen je upravljala sukobom interesa na pravilan način da je svoje ovlasti nadzora prenijela na ovlaštene osobe unutar ministarstva, i da sama kao takva ne sudjeluje u radu nad nadzorom nepravilnosti koje su utvrđene u radu HAVC-a.

Facebook Komentari