Poruka iz EU: Srbija treba priznati genocid u Srebrenici i zaustaviti javni diskurs koji podsjeća na situaciju uoči ratova devedesetih

Vlasti u Srbiji trebale bi priznati genocid u Srebrenici, iskorijeniti rasizam među nogometnim navijačima i usmjeriti pažnju na nasilje protiv romske i LGBT populacije, navodi se u izvještaju Europske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) za Srbiju koji je objavljen 16. svibnja, a u koji je Radio Slobodna Europa imao uvid.

Komisija navodi da je od prethodnog izvještaja 2010. godine, Srbija napravila značajan napredak na brojnim poljima, ali i da je mnogo toga ostalo na planu govora mržnje i zaštite prava manjina.

Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) navodi da je primjetan napredak koji je Srbija uložila na polju antidiskriminacijskog zakonodavstva, suočavanja s ratnom prošlošću i poboljšanja položaja Roma, ali da država još uvijek treba mnogo toga učiniti u borbi protiv govora mržnje i rasizma među sportskim fanovima, kao i unaprijediti kazneno gonjenje ratnih zločina.

Među pomake Komisija je uvrstila i regrutiranje većeg broja policajaca albanskog porijekla, te činjenicu da Strategija protiv diskriminacije (dokument Vlade Srbije, prim. RSE) osigurava legislativu za ozakonjenje istospolnih brakova.

ECRI predstavlja nezavisno tijelo za praćenje ljudskih prava. Čine je nezavisni i nepristrani članovi koji imaju iskustva u bavljenju temama kao što su rasizam, ksenofobija, antisemitizam i netolerancija.

Srbija treba priznati genocid u Srebrenici

ECRI sa zadovoljstvom konstatira da su mediji u Srbiji prepoznali svoju ulogu oruđa propagande tokom devedesetih godina. U izvještaju se podsjeća da je Radio-televizija Srbije 2011. godine uputila ispriku gledateljima zbog uloge koju je ova kuća imala u posljednjem desetljeću 20. stoljeća.

ECRI kao pozitivan primjer navodi da su parlament i predsjednik države uputili ispriku zbog masakra u Srebrenici. Ipak, ECRI žali što zbog činjenice da nijedna od ove dvije institucije nije priznala srebrenički masakr kao genocid, što stoji u presudama međunarodnih sudova.

U izvještaju se također konstatira da kazneno gonjenje odgovornih za genocid i druge ratne zločine napreduje sporo.

Visokopozicionirani dužnosnici još uvijek nisu procesuirani i mnogi ratni zločini ostali su nekažnjeni.

„Politički lideri trebali bi službeno priznati da je masakr počinjen u Srebrenici genocid“, kaže Kristijan Ahlund, predsjedavajući ECRI-ja.

„To priznanje, kao i transparentna istraga svih slučajeva nasilja je apsolutno neophodna kako ljudi iz različitih etničkih zajednica ne bi živjeli u strahu od zastrašivanja i novog vala zločina iz mržnje“, dodaje Ahlund.

Političari i mediji koriste zapaljiv i nacionalistički jezik

Među ostalim negativnim aspektima koji su zabilježeni u izvještaju Europske komisije protiv rasizma i netolerancije je kontinuirani porast govora mržnje u javnom diskursu. Političari i mediji koriste zapaljiv, pejorativni i nacionalistički jezik, a tenzije u regiji znatno su narasle. Javni diskurs podsjeća na situaciju uoči ratova devedesetih, navode stručnjaci ECRI i napominju da se ovakav govor sve više širi posredstvom interneta, ali i preko huliganskih grupa.

ECRI daje preporuku vlastima da zabrane rasističke navijačke grupe

Zbog toga su, navode potpisnici izvještaja, potrebne još odlučnije akcije protiv govora mržnje koji šire rasističke organizacije i, naročito, nogometni navijači. ECRI daje preporuku vlastima da zabrane rasističke navijačke grupe.

Ovo pitanje je izuzetno važno, s obzirom na ulogu koju su rasističke i nasilničke navijačke grupe imale tokom izbijanja ratova u regiji, navodi se u izvještaju.

Raspirivanje mržnje protiv grupa koje žive izvan Srbije nije sankcionirano po članu 317. Kaznenog zakona, a ni sudjelovanje u aktivnostima rasističkih grupa nije uvijek sankcionirano, navodi ECRI.

Sistem (samo)regulacije medija ne funkcionira dobro. Savjet za štampu je suviše slab, a operateri društvenih mreža ne sprječavaju niti uklanjaju govor mržnje.

LGBT zajednica

Izvještaj, pozivajući se na službene statistike, navodi da od 2010. do 2016. uočljivo smanjenje nasilja nad seksualnim manjinama. Vlasti u Srbiji su novim zakonskim odredbama unaprijedile zaštitu od zločina iz mržnje, čime se nasilje nad LGBT populacijom uzima kao otežavajuća okolnost, podsjeća se u izvještaju.

Međutim, u izvještaju se navodi da se veliki broj prekršaja ne prijavljuje policiji, kao i da policijski službenici nisu uvijek otvoreni za primanje žalbi, naročito od LGBT i romske populacije.

Visok nivo nasilja nad homoseksualcima i transseksualcima posebno postaje vidljiv uoči Parade ponosa, konstatiraju potpisnici izvještaja.

Romi i dalje na margini

ECRI pohvaljuje to što je veliki broj romske populacije dobio osobne dokumente i što je povećano uključivanje romske djece u obrazovni sistem. Prema izvještaju UNICEF-a, na koji se poziva i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije, broj Roma bez osobnih dokumenata smanjen je sa 30.000 na 2.000.

Međutim, u izvještaju se navodi da država nije implementirala različite strategije i akcijske planove koji se tiču romske populacije, kao i da je nasilje nad Romima u Srbiji kontinuirano.

Komisija ukazuje i da svega šest posto romske djece pohađa predškolske ustanove, a svega 46 posto završi osnovnu školu. Na važnim mjestima u javnim službama nije zaposlen niti jedan Rom, stoji u izvještaju.

Komisija navodi i da se ulažu nedovoljni napori da se unaprijede uvjeti života za romsku populaciju, a kao ilustraciju navodi podatak da su 72 procenta od svih romskih naselja i dalje neformalna.

Zločini iz mržnje prema romskoj populciji i izvještavanje o tome u medijima i dalje predstavlja veliki izazov za vlasti u Srbiji, konstatira se u izvještaju.

Izvještaj daje čitav niz preporuka srpskim vlastima. Vlasti bi trebale usvojiti i provesti zakone koji zabranjuju govor mržnje. Kroz zakonodavstvo, vlasti bi trebale zaposliti proporcionalan broj pripadnika romske i drugih manjinskih grupa u javnom sektoru.

Izvještaj, usvojen 22. ožujka, nastao je za boravka predstavnika ECRI u Srbiji i obuhvaća period do prosinca 2016. godine, javlja RSE.

Facebook Komentari