Podjeljena mišljenja oko cijepljenja uvela kaos u vrtićima; roditelji počeli ispisivati djecu

Krajem ožujka ove godine objavljena je alarmantna obavijest – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pobrojala je više od 500 slučajeva ospica u Europi.

Ta “teška virusna bolest, izuzetno zarazna”, koja se manifestira groznicom i crvenilom, izazvala je više od 134.000 smrti u svijetu u 2015., uglavnom djece mlađe od pet godina.

Međutim, bolest je lako izbjeći cijepljenjem koje “je sigurno i učinkovito”. Nažalost u tih sedam zemalja koja su u Europi najpogođenije ospicama, stopa procijepljenosti je ispod 95 posto, a to je prag potreban za iskorjenjivanje epidemije.

Nadalje, početkom travnja postalo je službeno – splitske  gradske vlasti odlučile su da će gradski vrtići upisivati samo uredno cijepljenu djecu. Odluka je to koja je podijelila roditelje.

To je jedan od razloga zašto pedijatri i škole pozivaju roditelje necijepljene djece kada je riječ o revakcinaciji.

Istovremeno se od roditelja može čuti i kako su sve češći slučajevi ispisivanja djece iz vrtića jer nisu cijepljena dok pravo na upis u vrtić nemaju prije obavljena cijepljenja. U rodilištima je situacija različita pa se tako u nekima poštuje odluka roditelja, a iz nekih šalju prijave epidemiolozima i pokreću proceduru prijave roditelja.

Odgovor na deklaraciju službenih zdravstvenih institucija pokrenula je Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora, koju su, među ostalima, potpisali znanstvenik Davor Pavuna, dr. Marijan Montani, dr. Dražen Gorjanski, prof.dr.sc. Slavko Kulić, dr. Đula Rušinović-Sunara i drugi. Pandan Deklaraciji o važnosti cijepljenja novi je nastavak u višegodišnjoj polemici u Hrvatskoj oko toga treba li cijepljenje djece postati fakultativno i ovisiti o izboru roditelja, objašnjava Večernji.

Najčešći razlozi koje roditelji imaju za ukidanje obveze cijepljenja su nuspojave i izostanak odgovornosti sustava za moguće posljedice koje dijete dobije. Izvješće za prošlu godinu nije još dovršeno, no kako Večernji saznaje, 2015. godine evidentirano je 127 nujspojava, 2014. 140 nuspojava, a 2008. godine, ujedno i najkritičnije, zabilježeno je čak 720 nuspojava.

Najveći broj ondašnjih prijava odnosio se na tada uvedeno 5u1 cjepivo. Stručnjaci su taj porast prijava rastumačili revnijim prijavljivanjem cjepitelja jer nemaju iskustva s tim novim cjepivom.

Facebook Komentari