Nestaju redovi: Zagrebačka Gradska uprava prva će u Hrvatskoj funkcionirati bez papira

Čekanja u redu svakoj osobi predstavljaju stres i nervozu, međutim, za Zagrepčane ovo postaje povijest, barem što se tiče Gradske uprave. Naime, Gradska uprava u Zagrebu će u iduće dvije godine postati prva u Hrvatskoj koja će potpuno funkcionirati bez papira, a papire ćete, umjesto u Poreznoj upravi, od lipnja moći rješavati preko e-Građani.

Posljednje tri godine radilo se na popisivanju svih gradskih poslovnih procesa, a sada će se omogućiti svakome da iz svoje dnevne sobe preda zahtjev za, primjerice, vodovodni priključak, naknadu za novorođenčad ili pak stipendiju, piše Večernji list.

Troškova za novi sustav, kažu u Gradu, neće biti jer se radilo tek na poboljšanju onog koji trenutačno omogućuje mrežno kruženje dokumenata između 22 gradska ureda.

“Sustavu će se pristupati preko portala e-Građani. Ondje će se jednostavno moći kliknuti na opciju e-Zagreb, koja vas automatski vodi prema obrascima koje je dovoljno popuniti da bi se predao određeni zahtjev”, kazao je Miro Laco iz Ureda gradonačelnika te dodao da će prvi, već ovaj tjedan, e-Zagreb isprobati osamdesetak ovlaštenih procjenitelja nekretnina.

Upravo izdavanje Izvatka procjene nekretnina prvi je zadatak koji će se staviti pred zaposlenike Gradske uprave, koji trenutačno prolaze obuku digitalizacije, a dobivene bi zahtjeve trebali riješiti u roku od jedan dan.

“Rješenja zahtjeva podnositelji će dobivati također internetom, s elektroničkim potpisom i vremenskim žigom. Čak i zahtjevi koji će se predavati i dalje u pisarnici, jer ima ljudi koji se ili ne znaju služiti računalom ili jednostavno žele doći fizički, bit će obrađeni elektronički”, objasnio je Miro Laco, koji objašnjava da je konačni cilj e-Zagreba smanjivanje troškova Gradske uprave.

Papiri se više neće koristiti, a neće biti ni printanja, pa se novac neće trošiti ni na održavanje takvih uređaja. Kao još jednu dobru mjeru prelaska na digitalno ističe točan pregled nad radom zaposlenika.

“Za svaki zahtjev Zagrepčana, bilo da je riječ o izdavanju, na primjer, potvrde o statusu roditelja odgajatelja ili besplatne karte za ZET onima koji na to imaju pravo, gradski će službenici imati nekoliko dana“, objašnjavaju u Gradu dinamiku obrade predmeta, piše Večernji list.

O sigurnosti na internetu Zagrepčani se, tvrdi Laco, ne trebaju brinuti jer će svi njihovi podaci na zahtjevima ostati tajni.

“Ministarstvo uprave pomoglo nam je u pripremi digitalizacije jer je portal e-Građani u njihovoj nadležnosti. Pristupa mu se preko čipa na osobnoj iskaznici ili mobilnog bankarstva, što je posve siguran način”, kazao je Laco te dodao kako će se od svih predanih dokumenata raditi i svojevrsni repozitorij, odnosno svi će dokumenti biti pohranjeni u digitalnoj arhivi.

U Gradskoj se upravi godišnje obradi prosječno 1,6 milijuna podnesaka i akata, odnosno oko 6500 dnevno, a e-Zagreb, nadaju se u Gradu, povećat će učinkovitost u poslu.

Share This Article