Bošković o bankrotu Agrokora i nužnim koracima u spašavanju koncerna

Zvečevo, Borovo, Petrokemija… tvrtke su koje su propale iz različitih razloga. Kod Zvečeva i Borova riječ je o tvrtkama koje se nisu uspjele modernizirati, nisu povećale svoju produktivnost uvođenjem novih tehnologija, novih proizvoda niti su osvojile nova tržišta, rekao je doajen ekonomskog novinarstva Ratko Bošković, autor knjige Slom Hrvatske 2009.: Tko je kriv za 6 godina depresije i izgubljenih 200 tisuća radnih mjesta i 500 milijardi kuna’.

Paradoksalno, Belupo otvara novu tvornicu koja posjeduje vrhunsku tehnologiju i koja će izvoziti više od 50 posto te u idućoj godini zaposliti između 200 do 300 ljudi. Znači, nije sve tako crno, kaže Bošković. Dio problema Zvečeva leži u Agrokoru, upozorava Bošković jer je previše ovisan o njemu. Takvih je poduzeća puno.

Dok sama izvanredna uprava kaže da Agrokor može podmirivati tekuće troškove, dobavljače i radnike, on nema kapaciteta plaćati dugove nastale prije dolaska izvanredne uprave. Vrlo je malo starih dugova podmireno, pokrpane su tek najveće rupe, kaže Bošković.

Kako vrijeme odmiče sve više dobavljača potraživat će svoje dugove tako da bi slučajeva Zvečeva mogli biti sve više i više.

Slom hrvatskih tvrtki

Nema sumnje da su se u problemima našle sve tvrtke kojima je Konzum bio kupac. Te tvrtke nemaju velike rezerve s kojima bi mogle preživjeti, a restrukturiranje će samo zakomplicirati stvar, tvrdi Bošković.

Da normalno funkcionira, imovina bi mogla pokriti stanje duga, no u trenutku kada je došlo do sloma, nema rješenja za rješavanje duga. Sve može dovesti do financijske panike koja se prelijeva u realnu ekonomiju i potrošnju.

Bankrot Agrokora

Bošković je ponovio kako 1. lipnja ističe krajnji rok otplate kamate. Tad će postati jasno da je Agrokor bankrotirao. Posljedice presuda na tužbe koje će se pokrenuti zbog neplaćanja duga krajnje su neizvjesne. U tom trenutku nastaje politički pritisak sa strane Amerike ili Rusije da se vjerovnicima njihova prava ispune. U ovom trenutku netko bi već sada morao imati jasan plan oko pregovaranja s inozemnim vjerovnicima. Tražit će se jak pregovarač s hrvatske strane.

Share This Article