Najnovije

Za poljoprivrednike u mandatu najviše izdvojila Petrinja

Petrinja je za subvencije u poljoprivredi godišnje prosječno izdvajala po 1,5 milijun kuna, što je u prosjeku 2,07 posto njihovog proračuna. U top deset po izdvajanju za poljoprivredu su i Čabar, Vrgorac, Popovača, Ivanić Grad, Novska, Sveti Ivan Zelina, Trilj, Đurđevac i Kutina

Nakon što smo objavili veliku analizu izdvajanja gradova za subvencije poduzetnicima, u čemu je u proteklom mandatu prednjačila Komiža koja je za poduzetnike izdvajala prosječno 4,80 posto proračuna, odnosno čak 260 kuna per capita, gradonačelnik.hr istražio je koji su gradovi u istom razdoblju najviše pomogli svojim poljoprivrednicima. Kao i uvijek, analiziramo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna, za razdoblje od 2013.-2015. godine, jer podaci za 2016. godinu još nisu objavljeni.

Brojke pokazuju da je za svoje poljoprivrednike u ovom razdoblju najviše izdvojio Grad Petrinja, prosječno 1,5 milijun kuna, što je 2,07 posto njihovog godišnjeg proračuna.

Petrinja je, podsjetimo, bila uvjerljivi rekorder po subvencijama poljoprivrednicima u 2015. godini, kada im je, putem raznih mjera, podijelila čak 4,62 posto proračuna, odnosno 141 kunu po stanovniku. Koje točno mjere imaju za poticanje poljoprivrednika i koliko njih je u ovom razdoblju dobilo pomoć od Grada, na žalost nismo uspjeli doznati jer nam iz Petrinje nisu odgovorili na upit.

Nakon Petrinje, na drugom mjestu po pomoći poljoprivrednicima je Čabar, potom su tu Vrgorac i Popovača, te Ivanić Grad.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić preuzeo je upravljanje gradom tek prošle godine, no pojašnjava kako se prosječno godišnje izdvajanje od 1,42 posto proračuna odnosilo uglavnom na sufinanciranje sadnica i premija osiguranja poljoprivrednicima ali i napominje kako zbog mnogih dugova prethodna gradska vlast nije ispoštivala sve svoje obveze.

‘Dapače, Grad je ostao dužan po toj osnovi pa smo prošli mjesec poljoprivrednicima isplaćivali zaostale poticaje za 2013. i 2014. godinu’, navodi Pranjić. Ističe, pak, kako Grad sada ulaže velike napore u rješavanju problema poljoprivrednika jer je Vrgorac pretežno poljoprivredni kraj i poljoprivreda je pojedinim obiteljima jedini izvor prihoda. Jaki poljoprivednik znači jaki Vrgorac, ističe Pranić.

‘Ove godine smo otvorili Poduzetnički centar, kao administrativnu i stučnu pomoć za sve poljoprivrednike našeg kraja. Broj prijava na mjeru 6.3 se povećao duplo.

Usprkos smanjenju prihoda zbog izmjena zakona koji definiraju fiskalni kapacitet u brdsko-planinskom području i dalje maksimalno pomažemo poljoprivrednicima iz gradskog proračuna. Isplatili smo zaostala potraživanje za premije osiguranja, a ove godine uložena su značajna sredstva za sanaciju poljskih puteva.

Pokrenuli smo proces izrade zemljišne knjige K.O. Dusina koja obuhvaća poljoprivredno najrazvijeni dio vrgoračkog kraja. To su značajna kvartalna izdavanja iz gradskog proračuna bez opterećenja na stanovništvo’, navodi Pranić i dodaje kako su, uz pomoć Ministarstva pravosuđa vratili zemljišne odijele iz Metkovića u Vrgorac, te pokrenuli projekt analize rješenja odvodnje Vrgoračkih polja.

Gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš kaže kako su njihove subvencije uglavnom bile usmjerene na sanacije poljoprivrednih objekata, potpore poljoprivrednim udrugama, subvenciju selekcijskog uzgoja, veterinarskih usluga i izgradnju prometne infrastrukture.

‘Ulažući u poljoprivredu podržali smo naše poljoprivrednike da pokrenu ili prošire poslovanje, a pojedinim smo omogućili da premoste izazove tržišta. Pritom smo Udruzi za proizvodnju bućinog ulja osigurali i financijsku potporu u osnivanju zadruge, tj. proizvođačke organizacije proizvođača bućinog ulja, čime se stječu uvjeti i za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova u iznosu od preko tri milijuna kuna.

Nama je krajnji cilj maksimalno čuvati poljoprivredu u našem kraju jer smo generalno i na nacionalnoj razini deficitarni u proizvodnji. Čuvajući poljoprivredu njegujemo i tradicijske vrijednosti ruralnih krajeva koje smatram da ne smijemo zanemariti već maksimalno poticati, stoga smo ovu godinu započeli i s poticajima dodjele bespovratnih financijskih sredstava poljoprivrednicima’, ističe Leš i navodi kako je iznos subvencija u poljoprivredu u 2016. godini iznosio je nešto manje od 1,6 milijuna kuna.

Inače, kada se gleda per capita kriterij, Ivanić Grad je treći grad s najvećim izdvajanjem za poljoprivrednike, sa prosječno 43,88 kuna godišnje po stanovniku uloženih u subvencije poljoprivrednicima.

Na šestom mjestu je Grad Novska, sa prosječnim izdvajanjem za poljoprivredu od 1,06 posto proračuna godišnje. Gradonačelnik Vlado Klasan pojašnjava kako Grad iz godine u godinu povećava svoja izdvajanja i ulaganja u poljoprivredu, pa je tako broj dodijeljenih potpora u 2016. godini, u odnosu na 2013., porastao za 19 posto.

Među mjerama kojima Novska potiče svoje poljoprivrednike su, tako potpore za širenje trajnih voćnih nasada i nasade ljekovitog bilja, potpore za stočarsku proizvodnju, za investicijska ulaganja, za umjetno osjemenjivanje goveda, te za premije osiguranja poljoprivrednim gospodarstvima.

Među novim potporama, koje su uvrštene u programu za razdoblje od 2016. do 2020. su još i potpore za ekološku proizvodnju, te edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika.

‘Provedbom navedenih mjera u 2016. godini izravno je sufinancirano preko milijun kuna ulaganja u poljoprivredna gospodarstva na području Grada Novska’, ističe gradonačelnik Klasan.

Odmah iza Novske, sa prosječnim izdvajanjem od 0,99 posto proračuna, plasirao se Grad Sveti Ivan Zelina. Gradonačelnik Hrvoje Košćec kaže kako im je veliko priznanje biti na 7. mjestu po izdvajanju za poljoprivrednike, tim više što su to odradili u prvom mandatu.

‘Sveti Ivan Zelina ima najčišći zrak u Zagrebačkoj županiji, naša je zemlja izrazito plodna i pogodna za sadnju brojnih kultura. Ističemo se po županijskoj robnoj marki vina kraljevina, kiselom zelju iz Lakteca te cestama sira.

Blizina glavnog grada pruža našim poljoprivrednicima mogućnost plasmana proizvoda i grad će ubuduće još više ulagati u razvoj poljoprivrede. Samo u ovom trenutku je otvoreno nekoliko natječaja kroz koje grad subvencionira poljoprivrednike: za dodjelu potpora ulaganja u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, za ekološku i integriranu proizvodnju, za unapređenje genetskog materijala, za premije osiguranja usjeva, višegodišnjih nasada i sadnog materijala, za edukaciju i stručno osposobljavanje te za izradu dokumentacije za prijavu na natječaj fondova EU’, kazao nam je gradonačelnik Košćec.

U top deset plasirali su se još Trilj, Đurđevac i Kutina. Gledajući izdvajanje po stanovniku, top deset čine redom – Čabar, Petrinja, Ivanić Grad, Mali Lošinj, Vrgorac, Vis, Popovača, Novska, Stari Grad i Vrlika.

Facebook Komentari