U novoj knjizi prof. Tomac, uz ostalo, objašnjava razlike i sličnosti Tuđmanove Hrvatske i NDH

Izdavačka kuća Tkanica i prof. Zdravko Tomac pozivaju sve zainteresirane na predstavljanje nove knjige ‘Hvatski patriotizam’. Promocija će se održati u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u dvorani Vijenac (Kaptol 29), u četvrtak, 18. svibnja 2017. u 19 sati. Predstavljači knjige su:Prof. dr. dr. h.c. Nikola Debelić, prof. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački, dr. sc. Anto Kovačević, prof. emeritus Zvonimir Šeparović, prof. dr. sc. Zdravko Tomac, autor. Kroz predstavljanje vodi Željko Tomac.

U knjizi Hrvatski patriotizam – Što to znači biti Hrvat?, između ostalog, prof. Tomac se osvrće i na iste ili slične simbole koji su u Domovinskom ratu imali potpuno drukčije značenje.

Tuđmanova Hrvatska nastala je u Domovinskom ratu u borbi za samostalnu višestranačku demokratsku državu u kojoj se osiguravaju na najvišem stupnju ljudska, vjerska i nacionalna prava i nema nikakve veze s Pavelićevim NDH.

Dakle, upotreba nekih domoljubnih simbola koji su u potpuno drugom kontekstu i drugim ciljevima upotrebljavani u NDH nije nikakav dokaz na bazi kojeg bi trebalo stigmatizirati i diskvalificirati mlade HOS-ovce koji su dali svoje živote i naknadno ih proglasiti ustašama i fašistima. Jer prava istina je da su oni bili borci protiv četničkog i crvenog fašizma koji su u Vukovaru, Srebrenici i drugdje obnovili genocid iz 1945. godine i služili se istim zločinačkim metodama kao i 1945. godine.

I pored svih razlika, Tuđmanova Hrvatska i Pavelićeva NDH imale su jednu sličnost. I jedna i druga država bile su izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda, generacija i generacija hrvatskog naroda za vlastitom državom. Mora se priznati ustaškom pokretu da je u određenim povijesnim okolnostima obnovio ideju borbe za samostalnu hrvatsku državu i da su to zasluge koje su ostale i na temelju kojih su u Domovinskom ratu mnogi pojedinci i skupine uzimali neke simbole iz tog vremena ne zato što su smatrali da treba vratiti fašizam nego zato što su ti simboli označavali želju i opredjeljenje hrvatskog naroda za vlastitim državom nasuprot komunistima koji su se borili za komunističku Jugoslaviju.

U tom kontekstu nema pomirbe i mira u hrvatskom narodu dok se ne utvrdi istina o više dimenzionalnosti Nezavisne Države Hrvatske i njenom značenju u povijesnoj borbi hrvatskog naroda za vlastitu državu. Tu kao jedan od najvećih velikana u povijesti hrvatskog naroda izranja svijetli lik blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Alojzije Stepinac je bio ne samo biskup nego i veliki domoljub, čovjek koji je volio hrvatski narod. U svom govoru hrvatskim intelektualcima kardinal Alojzije Stepinac je rekao: Vaša ljubav prema hrvatskom narodu ne može biti predmet trgovine nego je moralna dužnost. Stepinac je bio vrlo konkretan.

On je govorio da kršćanin Katolik ne samo da smije nego mora ljubiti narod iz kojega je nikao. To leži već u samoj čovjekovo naravi. Kršćanstvo pak ne ruši naravnog zakona nego ga usavršava i oplemenjuje. Evo još jedan citat Alojzija Stepinca:

“Ako bih dakle rekao da Katolik smije ljubiti svoj narod onda bih premalo rekao jer ljubav prema samome sebi ili ljubav prema roditeljima nije samo dozvoljena nego je i zapovjeđena. A narod nije ništa drugo nego velika obitelj, veliko krvno srodstvo. Kako god, dakle, ljubite više svoju braću i sestre nego li druge ljude, tako i svoj narod više nego li drugi a da pritom ni jednog naroda ne mrzite i ne prezirete. I tko razuman može to zamjeriti? Zar će tko zamjeriti djetetu ako ljubi svoju majku nego li tuđu?” Strategija Alojzija Stepinca, između ostalog, temeljila se na postulatu da se ljubav prema hrvatskom narodu i ljubav prema Katoličkoj vjeri ne isključuje nego se tijesno popunjuju kao dvije sestre blizanke, koje imaju jednoga te istoga Oca na nebesima.

Stepinac je cijeli svoj život dokazivao da je krivotvorina da Katolici ne smiju istinski ljubiti svoj hrvatski narod. Stepinac je tvrdio, pozivajući se na cijelu hrvatsku povijest, da je vjera katolička prvo i najveće dobro hrvatskog naroda.

Dakle, pokušat ću iz različitih aspekata objasniti svoje gledanje na hrvatstvo u različitim razdobljima i uvjetima borbe hrvatskog naroda za svoju državu i opstojnost. stoji u izvatku iz knjige prof. Tomca.

Facebook Komentari