Pobjeda Merkel je još jedan dokaz da ne pobjeđuju populističke stranke

Unatoč kritikama i pozivima na promjene Angela Merkel čini se da je ipak na putu prema još jednom mandatu na čelu Njemačke.

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je za premijera konzervativnog republikanca Eduara Phillipa. Merkel i Macron sastali su se večeras u Berlinu.

O zanimljivim europskim zbivanjima u Temi dana HRT je razgovarao s potpredsjednicom odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Dubravkom Šuicom i politologom Vlatko Cvrtilom.

Za Dubravku Šuicu pobjeda Merkel je još jedan dokaz da ne pobjeđuju populističke stranke. Ostaje 30 posto populista i treba naći načina u borbi protiv populističke politike. Njemačka je ozbiljna, svjesna svoje važnosti i odgovornosti, izjavila je Šuica. Dodala je kako je Macron poslao snažnu poruku time što je za prvu zemlju koju će posjetiti izabrao Njemačku. To je dobar znak da će EU opstati, istaknula je Šuica.

Komentirajući Macronov izbor konzervativnog republikanca Eduara Phillipa za premijera, Cvrtila kaže kako je očito da je Macron političar s bogatim iskustvom. U ovom trenutku on vodi politiku prema parlamentarnim izborima gdje će mu trebati široka potpora. Ovo je dobar potez, naglasio je Cvrtila. Dodao je kako je bitno i da zemlja uspije na gospodarskom planu kako bi izmakla populistima.

Facebook Komentari