Pljuska Bernardiću: Suradnju mu javno odbili dugogodišnji koalicijski partneri

Dražen Prša (ilustracija)

Piše: Dražen Prša

Vrdoljak i Miletić javno su ponizili Bernardića, jer ne samo da nisu prihvatili ponuđenu im suradnju, nego su Bernardiću praktično poručili da SDP prvo mora dokazati da je zavrijedio koaliciju s njima.

Krajem prošle godine predsjednik SDP-a Davor Bernardić pisao je premijeru Andreju Plenkoviću i tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu i pozivao ih na razgovor o “vitalnim interesima Hrvatske”. Obojica su ga ignorirali.

Petrov je javno obećavao Bernardiću da će ga primiti čim bude imao slobodnog vremena, ali nikad ga nije ugurao u svoj prenatrpani raspored.

No, sada se predsjedniku SDP-a događa nešto još gore. Bernardića ovih dana odbijaju Ivan Vrdoljak i Boris Miletić, lideri dviju strančica, HNS-a i IDS-a. U subotu je predsjednik SDP-a izjavio da njegova stranka “kreće s HSS-om i HSU-om, a kasnije ćemo nastaviti s našim partnerima HNS-om i IDS-om”.

Međutim, Vrdoljak i Miletić ne samo da nekoliko sati poslije nisu prihvatili ponuđenu im suradnju, nego su Bernardiću praktično poručili da SDP prvo mora dokazati da je zavrijedio koaliciju s njima, piše Novi list.

Miletić, čija stranka ima samo tri saborska zastupnika i predstavlja političku snagu u samo jednoj županiji, doslovno je izjavio da je njegov uvjet za suradnju sa SDP-om da ta stranka “nedvosmisleno pokaže da i dalje jasno zastupa lijevo-liberalne vrijednosti, što znači da se ne smije ponoviti iskorak u desno kakvom smo svjedočili na prošlim parlamentarnim izborima”.

Predsjednik HNS-a, stranke koja prema posljednjoj anketi Crobarometar uživa podršku 2,3 posto birača, rekao je, pak, RTL-u da je njegov partner IDS, jer su “SDP socijaldemokrati, a mi smo liberali”.

To što je SDP socijaldemokratska stranka ranije u HNS-u, čini se, nisu primjećivali, pa su na zajedničkoj listi s njima nastupili na parlamentarnim izborima 2011., 2015. i 2016., zahvaljujući čemu narodnjaci i sada u Saboru imaju devet zastupnika.

Vrdoljak i Miletić javno su ponizili Bernardića i to je loše odjeknulo u SDP-u. Nekoliko članova predsjedništva SDP-a reklo je da će se na današnjoj sjednici vodstva stranke u Krapini sigurno razgovarati i o budućim odnosima s HNS-om i IDS-om, koji se posve jasno distanciraju od SDP-a i najavljuju da će na iduće parlamentarne izbore, kad god oni bili, izaći u koaliciji bez Bernardićeve stranke.

“I HNS i IDS nas bi morali moliti za suradnju. Za SDP su to male stranke. Ali, ne možemo im ništa zamjeriti ako su procijenili da im suradnja sa SDP-om više nije politički interes. To je njihova stvar. Naš je problem što je Bernardić doveo SDP u situaciju da nam uvjete postavljaju stranke koje se ni po čemu ne mogu mjeriti s nama”, rekao je jedan član predsjedništva SDP-a za Novi list i dodao:

“To se događa zato što Bernardić ne razumije da se o koalicijama govori javno tek nakon što se one dogovore. Zoran Milanović izašao je 2009. u javnost s Kukuriku koalicijom kad je postigao dogovor s ostalim strankama, nije riskirao da ga prije toga netko od njih javno odbije, što je sada Bernardić doživio.”

Facebook Komentari