Kina investira u ambiciozan projekt Put svile – kako se tu uklapa Hrvatska?

U Pekingu je počeo veliki gospodarski summit posvećen kineskoj inicijativi novog Puta svila na kojem se okupilo 29 državnika te predstavnici iz 110 zemalja. Kina je najavila da će u projekt investirati 124 milijarde dolara, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na izgradnju otvorenog svjetskog gospodarstva. Hrvatsko izaslanstvo predvodi državna tajnica Marija Pejčinović-Burić.

Kineski predsjednik Xi Jinping 2013. pokrenuo je jedan od najambiciznijh projekata današnjice. Novi Put svile ili Jedan pojas, jedan put trebao bi ponovno povezati kontinente, spojiti istok i zapad. Kineski projekt predviđa izgradnju brze željeznice i mreže autocesta u dužini od 13 tisuća kilometara. Kina je već uložila 50 milijardi dolara, a najavila je da će investicije povećati za još 14 i pol milijardi.  Turska je spremna na sve načine poduprijeti ovaj projekt, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Iako neke zemlje na kineski projekt gledaju sa skepsom zbog jačanja globalnog utjecaja Kine i netransparentnosti, u Pekingu se okupilo 29 državnika. Rusija se sve više okreće Kini zbog zahladnjenja odnosa sa Zapadom, a ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je protekcionizam prijetnja globalnoj ekonomiji. “Rusija vidi budućnost euroazijskog partnerstva ne samo kao uspostavu novih odnosa među zemljama i ekonomijama, nego kao promjenu političke i ekonomske slike kontinenta, što će donijeti stabilnost i prosperitet”, kazao je.

Hrvatska je lani na summitu u Rigi s Kinom potpisala memorandum o investicijama u luke i lučku infrastrukturu, ali kineska su ulaganja izostala. “Postoji više kineskih investicija u Hrvatskoj, ali s druge strane, nadamo se da će Hrvatska osigurati bolju investicijsku klimu za kineska ulaganja, jer investitori odlaze na najatraktivnija mjesta”, poručio je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming, prenosi hrt.hr.

Trgovinska razmjena između Kine i Hrvatske u porastu je i iznosi milijardu i pol dolara, ali Hrvatska još nije iskoristila potencijal kineskog tržiša, koje raste i otvara se svijetu.

 
Facebook Komentari