Đikić: Očekujem da se komunikacija s premijerom vrati na kulturnu razinu

Na konferenciji za novinare o peticiji “Stop plagiranju u Hrvatskoj” u ponedjeljak gostovao je Ivan Đikić, profesor i znanstvenik sa Goethe Universitäta u Frankfurtu u Njemačkoj.

Đikić je uoči konferencije gostovao na N1 i komentirao o čemu će biti riječi. Kazao je da je njegovo glavno pitanje što plagiranje uopće radi u hrvatskom društvu. “Plagiranje nije problem samo Republike Hrvatske, plagiranje i rješavanje problema je ono što je problematično u Hrvatskoj. To je nešto što urušava kompletni znanstveno-obrazovni sustav i ima negativne posljedice na mlade u Hrvatskoj, koji se ne mogu nastaviti razvijati u profesionalnom smislu i to je jedan od glavnih razloga zašto napuštaju Hrvatsku”, rekao je Đikić.

Peticiju ‘Stop plagiranju’ je pokrenulo 18 inicijatora, znanstvenika, studenata, a potpisalo ju je 11.400 građana različite dobi, političkog opredjeljenja i slično. “Mi smo ponosni što su shvatili važnost peticije i s njom želimo ići u Sabor i tražiti konsenzus svih i da shvate da je plagiranje rak rana društva i da se toga mogu riješiti”, rekao je Đikić.

Istaknuo je da imaju konkretne zahtjeve. “Treba se uvesti u djelovanje zakonodavstvo i kodeks norme ponašanja da se uvrsti nulta tolerancija na plagiranje, a ukoliko se otkriju nečasne radnje u znanosti da se ode s funkcije. Vani se to radi tako da osoba prizna i ispriča se za plagiranje i povuče se s javne funkcije, kao moralni čin”, rekao je Đikić.

“Vjerujem da svi kao građani koji se trudimo i radimo u obrazovnom sustavu znamo da je to važno. Naša borba protiv plagiranja neće prestati i vjerujemo da ćemo prije ili kasnije u Hrvatskoj uvesti nultu toleranciju za plagiranje. I političari imaju djecu koja su zahvaćena ovim problemom, tako da apeliram na sve da ne razmišljaju u sferi političkih interesa, nego kao roditelji i pripadnici ovoga društva i pomognu riješiti problem plagiranja”, rekao je Đikić.

Komentirao je i komunikaciju s premijerom Andrejom Plenkovićem. “Ja sam uvijek bio vrlo pristojan u komunikaciji, nekoliko sam ga puta kontaktirao, uvijek sam ga informirao o svojim potezima. Očekujem povratak te komunikacije na kulturnom nivou. Ono što se dogodilo u javnoj komunikaciji i nastupima vjerojatno je bilo u afektu. Rekao je par laži o meni, a rekao je da mogu otići i raditi drugdje, što je loša poruka i govori da je odlazak rješenje i poruka mladima. Nadam se da će se naša komunikacija vratiti na kulturnu razinu.

S ministrom znanosti i obrazovanja, Pavom Barišićem Đikić nikad nije imao komunikaciju. “Mislim da nije toliko važan, dokazao je svojim radom da nije vrijedan tog mjesta. Građani ne znaju nijedan projekt koji je napravio na funkciji ministra, on nije vrijedan stručnog razmišljanja, a što je napravio kao plagijator, etičko tijelo u Saboru potvrdilo je i on je trebao podnijeti ostavku bez puno razmišljanja i bez napada na to etičko tijelo i znanstvenike koji su ukazali na to”, rekao je Đikić, prenosi N1.

Facebook Komentari