Beljak: Izbori na jesen su neizbježni, premijera treba birati izravno

Prva reforma nakon izbora treba biti promjena izbornog zakona u smjeru kancelarskog ili polukancelarskog modela, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak gostujući u Novom danu N1 televizije, dodavši da su izbori na jesen neizbježni.

Da je premijer biran izravno od građana, nitko ga ne bi pitao za ministre, smatra Beljak, čiju se stranku HSS najčešće spominje kao jedan od ključnih elemenara u novoj saborskoj većini koju pokušava složiti HDZ-ov Andrej Plenković.

Žalosno je sve što se događa na političkoj sceni, ističe Beljak koji upozorava da se na listama za Sabor nalaze ljudi koji su tamo voljom šefova stranaka. Naglašava da HSS i u budućnosti kani ostati opozicijska stranka.

Preferencijalno glasovanje je bilo korak naprijed, ali ne dovoljan, smatra Beljak, koji se zalaže za to da prva reforma nakon izbora bude promjena izbornog zakona.

“Premijera treba birati u izravno, cijela Hrvatska treba biti jedna izborna jedinica”, kazao je Beljak, koji smatra i da “saborski zastupnici trebaju biti volonteri jer je Hrvatska premala za ovako velik broj profesionalnih političara”.

Svoje prijedloge još nije stigao iznijeti Plenkoviću jer nije bilo vremena, a sve skupa, kaže, ionako “nije politika, nego matematika”.

Facebook Komentari