Proizvođači ogorčeni Agrokorom: Stranim dobavljačima se plaća avansno a domaćih nema ni na policama

Ilustracija

Hvalospjevi od brojnih riječi: ‘domaća proizvodnja’, ‘mali poljoprivrednici i mala gospodarstva’, ‘zaštita domaćih proizvođača’ sve je očitije je kako će upravo domaći proizvođači biti posljednji na popisu za namirivanje potraživanja.

Domaćim proizvođačima voća i povrća još uvijek im nisu namirena potraživanja prema Agrokoru. Pitaju se zbog čega se njima ne plaća avansno te napominju kako bi i oni rado davali Konzumu robu po jeftinijoj cijeni da im se omogući pakiranje u dva reda, umjesto u jedan te da i oni svoju robu voze samo do centralnog skladišta, piše Večernji list.

Na policama Konzuma sve je manje domaćih proizvođača iako je najavljeno da će se prestati s dosadašnjom politikom preka kojoj je kriterij uvoza niža cijena nabave. Domaći proizvođači napominju da je takva, uvozna roba nerijetko iste cijene ili možda tek kunu jeftinija od domaće.

Jedan od proizvođača napominje kako im je jasno da jagoda trenutačno nema dovoljno. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se zbog nedavnih mrazeva mogu naći samo jagode iz plastenika i doista ih nema dovoljno.

No rajčice, salata, jabuke…, druga su priča, premda dio proizvođača i otkupljivača priznaje kako zbog nepodmirenih dugovanja prema malim kooperantima ne mogu od njih tražiti novu robu, kad im ni onu od lani, zbog Konzuma, nisu platili, piše Večernji list.

Iz Agrokora nema odgovora na upit kome se plaća avansno, kao ni na pitanje tko je nestao s polica.

Share This Article