Kakva će to bitka biti u Osijeku, u drugi krug idu HDZ-ovka i SDP-HNS-ov kandidat za kojeg glasuju HDZ-ovci

U ekskluzivnoj anketi agencije Promocijaplus RTL donosi rezultate za slavonsku metropolu.

Aktualni gradonačelnik ima veliku šansu za još jedan mandat. Ivan Vrkić, bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg podupire koalicija oko SDP-a najbolje stoji: osvaja 36,5 posto potpore. Slijedi ga aktualna HDZ-ova kandidatkinja, njihova nova nada, književnica Ivana Šojat, ali je na 17 posto, upola manje od Vrkića.

osijek1krug

Gledano po biračkom tijelu za Šojat je tek nešto više od polovine HDZ-ovaca, ostalo ide drugim desnim kandidatima, ali i Vrkiću! HDSSB-ovac Dragan Vulin je na samo 8,9 posto, a podsjetnik da je prije četiri godine HDSSB-ov Krešimir Bubalo u prvom krugu osvojio čak 36 posto!

Nekadašnji osječki gradonačelnik Anto Đapić ima nešto više od 8 posto, Danijela Lovoković nešto manje od njega, a MOST-ov Miroslav Šimić značajno je pao u odnosu na našu prošlu anketu iz travnja.

Prema podacima, pobjednik će se znati u drugom krugu, a izvjesno je da će se u njemu sučeliti kandidat SDP-ove koalicije i HDZ-ova kandidatkinja. Bitku tada osvaja aktualni gradonačelnik, a tome pomažu i HDZ-ovci jer zanimljivo da njih 17 posto u ovakvom izboru bira Vrkića, a ne Šojat.drugi krugosijek

Kakva je situacija u Gradskom vijeću?

Nitko nema većinu, bit će je izazovno sastaviti, ali HDZ može biti više nego zadovoljan jer osvajaju najviše, gotovo 30 posto, čime su udvostručili potporu od 2013.

osijekgradskovijece

Bolje stoji i SDP-ova koalicija, Vrkić im nosi listu i sada su na 25,6 posto. Rezultat njihovog rasta je ogroman pad HDSSB-a kojem je ostalo tek nešto više od trećine potpore. MOST je nešto narastao i ulazi u vijeće, a tamo bi mogao i ŽIVI ZID i Građanska Opcija, dok Desno, lista Jaroslava Pecnika i ostali zasada nemaju realne šanse.

Osim ovog izazovnog omjera u gradskom vijeću posebno bi napet mogao biti drugi krug za prvog čovjeka grada koji se očito neće moći izbjeći.

Prije četiri godine Bubalo je uvjerljivo pobijedio u prvom krugu, ali je u drugom pobjedu odnio Vrkić.

Facebook Komentari