Papa Franjo u portugalskom svetištu Gospe Fatimske kanonizirao brata i sestru vidioce

Nakon što se poklonio nad njihovim grobovima, Papa je izgovorio ritualnu formulu proglašenja svetim na portugalskom, i tako kanonizirao dvoje od troje pastira-vidjelaca, brata i sestru – blažene Francisca i Jacintu Marto. Treća vidjelica časna Lucija umrla je 2005. godine i u procesu je proglašenja blaženom.

Papu je u Fatimi dočekalo oko 400 tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Blaženi Francisco i Jacinta umrli su kao djeca od španjolske gripe. Nakon njihove smrti Lucija, treća vidjelica, je postala redovnica. Prve dvije tajne povjerila je biskupu 1941., a objavio ih je papa Pio 12 godina poslije.

Fatimske tajne

Prva tajna se odnosila na viziju pakla, a druga navijestila drugi svjetski rat i uspon komunističke rusije. Treća fatimska tajna ostala je misterij, Vatikan je službeno objavio 5 godina prije Lucijine smrti i zapravo ne govori ništa pa mnogi teolozi i katolički publicisti i poput Vittoria Mesoria i danas sumnjaju u vjerodostojnost vatikanskog priopćenja.

Lucija je umrla 2005 godine, njezina ćelija je odmah zapečaćena i u nju mogu ući samo malobrojni predstavnici visokog klera s posebnim dopuštenjem Vatikana. U grob je možda ponijela jedno od najvećih proročanstava u crkvenoj povijesti.

Crkva je Fatimu, jedan prsten u lancu marijinih ukazanja službeno priznala 1930. godine, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari