Papa Franjo prihvatio ostavku pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Valentina Pozaića

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je da je papa Franjo prihvatio ostavku pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Valentina Pozaića.

Premda se u vijesti, koja je u Vatikanu i Hrvatskoj istodobno objavljena u subotu u podne, ne govori o razlozima odlaska mons. Pozaića (koji je npr. uvjete za mirovinu ispunjavao tek za tri godine), Večernji list neslužbeno doznaje kako se radi o uznapredovaloj bolesti, koja je mons. Pozaiću onemogućavala rad, pa je, uz savjetovanje sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, odlučio svoj mandat staviti Papi na raspolaganje.

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, sada već pokojnih roditelja, Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati.

Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao.

Od 1977. do 1979. bio je članom uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana. FATIMA Papa Franjo hodočasti na obljetnicu ukazanja Gospe Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove.

Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Profesor je kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

U znanstvenom radu osobito se istakao na području bioetike pa je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na “Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics” u Washingtonu, na “Linacre Centre for Health Care Ethics” u Londonu te na “Instituto Borja de Bioetica” u Barceloni.

Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere. Od 1991. duhovni je asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant – FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations). Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu.

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine. U HBK je predsjednik Vijeća HBK za nauk vjere te član Vijeća HBK za obitelj, kako navodi službena stranica Zagrebačke nadbiskupije.

Facebook Komentari