Oviteženo je 11 novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda, među njima i akademik Reiner

Svečanim obredom i euharistijskim slavljem što su ga u zagrebačkoj katedrali u subotu 13. svibnja predvodili Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog kardinal Edwin Frederick O’Brien i Veliki prior za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, oviteženo je 11 novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda.

Na početku obreda, prvog takvog u Hrvatskoj, kardinal Bozanić je u pozdravnoj riječi napomenuo da Sveta Stolica priznaje samo dva viteška reda, i to: Viteški red Svetog groba jeruzalemskog i Suvereni malteški vojni red. Iako se tek sada uspostavlja Magistralna delegacija Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog u Hrvatskoj, ovdje naglašavam da je duga tradicija povezanosti hrvatskog naroda s Redom i sa Svetom zemljom, rekao je kardinal, spomenuvši pritom samo dva imena: svetog Nikolu Tavelića i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne delegacije.

Istaknuo je kako su Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po toj zadaći i časti posebno povezani sa zemaljskom domovinom božanskog Otkupitelja. Oni su i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere, i djelovati iz ljubavi te svojim ponašanjem posvuda i uvijek iskazivati odanost Kristovoj Crkvi, kazao je kardinal Bozanić, te Vitezovima čestitao na odluci i ustrajnoj pripremi koja ih je dovela do ovoga trenutka.

Uslijedio je obred oviteženja te čitanje Dekreta kojim je Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog imenovao vitezove koji će biti oviteženi.

Nakon obreda uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio i u kojem je homiliju izrekao kardinal O’Brien. Kao plod onoga što činimo u ovom liturgijskom slavlju, ova Magistralna delegacija za Hrvatsku bit će dodatno osnažena, naš Red po cijelom svijetu obogaćen, a Crkvi majci naše katoličke vjere, Jeruzalemu, bit će zajamčena pojačana molitva i podrška, rekao je kardinal O’Brien.

Podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II. o otajstvu euharistije, koji je kazao kako su Isusova smrt i uskrsnuće od tako odlučujućeg značenja za spasenje ljudskoga roda da se Isus Krist, prinijevši samoga sebe, vratio Ocu tek nakon što nam je ostavio sredstvo po kojem u tom otajstvu možemo sudjelovati kao da smo ondje prisutni. Naglasio je kako danas, dok prinosimo svetu misu, pristupamo u Božji svijet, u sakramentalni svijet koji dokida vrijeme i prostor te nas uvlači u sam čin Kristove smrti i uskrsnuća.

Za nas, nastavio je, koji smo na jedinstven način posvećeni tome mjestu, Svetome grobu, neka ova sveta misa posluži kao sakramentalno hodočašće na Kalvariju. Isus se doista raduje zbog svega što činimo kako bismo održali živom njegovu prisutnost u tome gradu i u zemlji koju ljubi, zaključio je kardinal O’Brien.

Po završetku euharistijskog slavlja, kardinal O’Brien i kardinal Bozanić, zajedno s oviteženim vitezovima pohodili su grob bl. Alojzija Stepinca te izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Euharistijskom slavlju uz magistralnog delegata u Republici Hrvatskoj Claudea Grbešu, prisustvovali su glavni guverner i član Velikog magisterija Reda grof Agostino Borromeo, vukovarski grof Georg Eltz, barun čepinski Nikola Adamović, namjesnica Kanade za pokrajinu Vancouver Rosemarie Wertschek, namjesnik Austrije Andreas Leiner, namjesnica Slovenije Marjana Kos, glavni administrator Latinskog jeruzalemskog patrijarhata o. Imad Twal, rektor sjemeništa u Ljubljani – Namjesništvo Slovenije o. Roman Starc, budući namjesnik Engleske i Walesa, predstavnici namjesništava Belgije, Francuske, Švicarske i Poljske, te izaslanstvo Malteškog reda.

Veliki meštar Viteškoga reda kardinal Edwin Frederick O’Brien, dekretom od 21. ožujka 2017. uspostavio je Magistralnu delegaciju reda Svetoga groba jeruzalemskoga u Republici Hrvatskoj. Velikim priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj, dekretom što ga je 16. veljače 2015. potpisao Veliki meštar Viteškoga reda imenovan je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Magistralnim delegatom Reda u Hrvatskoj imenovan je Claude Grbeša, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, danas je u zagrebačkoj katedrali proglašen hrvatskim vitezom Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Prvi je to takav obred na kojem je proglašeno devet vitezova od kojih su dvojica svećenika, a sedam laika, javlja Večernji list.

Facebook Komentari