Jandroković u Bleiburgu: Osuditi svaku totalitarnu vladavinu i izraziti poštovanje žrtvi

Na Bleiburškom polju u Austriji održana je središnja komemoracija u povodu 72. godišnjice Bleiburške tragedije. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterloibach, u 11,15 sati krenula je procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje s početkom u 12 sati predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega će se komemoracija nastavila obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova.

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji je nazočilo izaslanstvo koje je vodio predsjednik Gordan Jandroković, a tu su bili i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović. Izaslanstvo je prije komemoracije položilo vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Na komemoraciju došlo 15 tisuća ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe, prenose mediji pozivajući se na organizatore.

Jandroković: Osuditi svaku totalitarnu vladavinu i izraziti poštovanje žrtvi

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je i pokrovitelj, istaknuo je kako su se i ove godine okupili na ovom svetom mjestu da se poklone žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izraze najiskreniju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.

“Ovdje želim naglasiti da je na Bleiburgu, ali i u mjesecima nakon njega, počinjena masovna likvidacija ljudi bez ikakvog suđenja. Ti zločini bili su jedna od najdublje zakopanih tajni, a oni koji su počinili te zločine nikada nisu bili izvedeni pred sud pravde”, rekao je Jandroković.

Poručio je kako treba čvrsto osuditi svaku nedemokratsku, autoritarnu i totalitarnu vladavinu, te izraziti poštovanje žrtvi. Također, dodao je, “obaveza je svih učiniti da se više nikada ne ponove strašni zločini, učinjeni iz bilo kojeg razloga, zbog bilo koje ideologije”.

Facebook Komentari