Sve je više priča da je bilo malverzacija oko poslovnih knjiga u Agrokoru, ako je, evo koliko je to zatvora

Dok Ramljak tvrdi da su političari još početkom godine znali što se sprema u Agrokoru, premijer se opravdava, analizira RTL.

Raspliće se klupko oko Agrokora – za neke aktere nepovoljno. Premijer Andrej Plenković tvrdi da nije utjecao na rad pravosuđa kada je odobrio 5 milijuna kuna DORH-u za istragu iz koje trebamo doznati je li i koliko novca izvučeno iz kompanije kojoj u poslovnim knjigama nedostaje pokriće za čak 3 cijela 7 milijardi kuna! Iako uhićenja nitko još ne spominje, odgovorni bi u zatvor mogli i na 10 godina.

Političkog pritiska na pravosuđe u slučaju Agrokor nema. Tako barem tvrdi premijer kojeg oporba proziva jer je Državnom odvjetništvu dao 5 milijuna kuna za utvrđivanje mogućih nezakonitosti samo u tom koncernu.

“Mislite da bi ja tajno morao davati? Zašto bi bio pritisak, kako mislite da da je pritisak ako vas dorh pita sredstva, a vlada je ta koja odlučuje o proračunu I preraspodjeli. Da li mislite da bi trebalo možda uskratiti novac?”, pita se premijer Andrej Plenković.

Da novac nedostaje i u poslovnim knjigama Agrokora – sada je sigurno. Kompanija je objavila da je dužna najmanje 40 milijardi kuna, odnosno da je od prošle jeseni dug narastao za čak 6 milijardi. Od toga su 2 i pol milijarde novi krediti, no za preostalih 3.7 milijardi duga – pokrića nema. Tek će revizija pokazati je li i koliko tog novca nezakonito izvučeno iz tvrtke koja je, sumnja i Vladin povjerenik, frizirala financijska izvješća.

“Mislim da tu ne bi trebalo gledat ko će izgubit, a ko dobit. Mislim da tu nema dobitnika”, kaže izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak.

No dok Ramljak tvrdi da su političari još početkom godine znali što se sprema u Agrokoru, premijer se opravdava.

“Ja to nisam znao. Da li je to znao netko drugi, moguće je, ali niti me je bilo koja služba ili institucija o tome obavijestila, niti sam ja to mogao znati”, ističe Plenković.

U to ne vjeruje Božo Petrov. Od dojučerašnjeg partnera u vlasti Plenkovića traži ispriku.

“Sada se on upleće dva tjedana pred izbore govoreći “evo vam dajemo dodatna financijska sredstva za istraživanje kriminala u Agrokoru”. Kojeg kriminala, ako je on cijelo vrijeme govorio da kriminala nema, I da neće biti istraga”, kaže Božo Petrov.

5 milijuna kuna državnom odvjetništvu dobilo je za troškove troškove svojih zaposlenika, ali I vanjskih financijskih vještaka koji će raditi na slučaju Agrokor – za koji upućeni kažu da će biti dosad najzahtjevniji zadatak za DORH. Dok javnost špekulira o mogućim uhićenjima, odvjetnici otkrivaju koliko je zatvora predviđeno za malverzacije s poslovnim knjigama.

“U vidu krivotvorenja službene ili poslovne isprave sigurno imamo zlouporabe kvalificiranog ili težeg oblika za koju je propisana kazna i do 10 godina”, kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Brige su to starog vodstva kompanije – dok novo smišlja kako će u idućih nekoliko tjedana s bankama ispregovarati kredit kojim bi napunili skladišta I vratili dio dugova, piše RTL.

Facebook Komentari