Škare Ožbolt: Moguće je da cijela priča završi uhićenjem Todorića

Gošća Novog dana bila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je govorila o krizi u Agrokoru, odnosno mogućim pravnim posljedicama za vlasnika koncerna Ivicu Todorića.

Nakon svega što smo čuli posljednjih dana, pogotovo od Ante Ramljaka, postoji li sada sumnja da je ovo trenutak kada se ovim izjavama i sumnjama bavi DORH?

“Mislim da se DORH već bavi time, policija je davno ušla u Agrokor. Ovo su čini mi se sve konkretne najave koje idu u tom smjeru. Jedna faza je završila, došlo se do određenih relevantnih podataka i sada je ovo uvod u ono što slijedi, da će DORH imati posla ovdje. Sve ovo govorim uvjetno jer treba dokazati, ali ovakvi aranžmani koji su se dogovarali, velika dubioza koja je nastala… Uskoro će se dobiti prava slika financijskog stanja u Agrokoru.”

Kažu da je presedan da je Vlada na sjednici dala sredstva za jedan pojedinačni slučaj. Što to znači?

“Ministarstvo pravosuđa je prije dvije godine dalo 800 tisuća kuna za vještačenje u jednom predmetu. Ministarstvo i Vlada su isto, to su isti novci. Vlada je dala 11 milijuna za suđenja generalima. Ja to apsolutno podržavam. Kako mislite provoditi sve izvide? To je tematika koja traži posebna znanja, pravnici u DORH-u ih nemaju, moraju se angažirati relevantni financijski stručnjaci – financijska forenzika je tu užasno bitna. Na temelju tih i drugih izvješća vidjet će se postoji li odgovornost ili ne. Bilo je krajnje vrijeme da Vlada ovo napravi. DORH je dugo upozoravao da nema dosta sredstava za kvalitetan rad.”

Bivši direktor u Agrokoru Čedo Žic je za N1 govorio o dvostrukim financijskim izvještajima, ali i ministru Zdravku Mariću. U koju kategoriju spadaju lažne bilance?

“Ovo je jedna lepeza kaznenog djelovanja u gospodarskom poslovanju, možemo govoriti od minimalnih kazni pa sve do osam godina zatvora. Nemate kazni za ovaj gospodarski ponor, ovo što se dogodilo obiteljskim gospodarstvima… Nijedna kazna nije tu dovoljna. Utvrdit će se sve: tko je što i kada znao.”

Prekjučer je bila snažna izjava Tolušića da nitko osim Todorića nije kriv za ovo stanje, jučer je bila objava dugova… Upućuje li to na uhićenje čelnih ljudi?

“To doista ne mogu reći, ali da, cijela priča se sužava u kanal istrage koja može i završiti na način koji ste rekli – uhićenjem. Ovdje ostaje izvan pažnje ta privatna imovina, koja je nastala na temelju ovoga svega, Hrvatska ima mehanizama, pravosuđe ima načina da brzo reagira na sve ove situacije.”

Što se mora dogoditi da bi se zamrznula, odnosno oduzela imovina?

“Morate imati osnovanu sumnju, a kasnije i pravomoćnu presudu.”

Kada se aktivira proces zamrzavanja?

“Mi još sad uopće nismo došli do toga. Nakon podignute optužnice, nakon nepravomoćne presude… Ima više faza od zamrzavanja do oduzimanja.”

Vidite li Vi u nastupu povjerenika Ramljaka činjenicu da tvrdi da je sve znao i prije Nove godine, da je kompletna politika sve znala prije? U javnosti su se stvari pojavile kasnije.

“Čini mi se da je puno širi krug ljudi i veća grupacija znala što se zbiva od onoga kako se sada stvara percepcija. Svi su sve znali, a sada ispada da nitko ništa nije znao. To je jedno ustaljeno ponašanje u Hrvatskoj. Kada se ovakav koncern zadužuje u inozemstvu, netko to u Vladi mora znati. Ovdje su neke strateške orijentacije dovedene u pitanje. Otvoren je ponor u koji je morala intervenirati izvršna vlast i tko zna koliko će još puta morati intervenirati. U Francuskoj imate strateške komapnije koje uvijek s Vladom dogovaraju kuda će ići razvoj, iako su privatne. Ovdje se nije dogovaralo ili se odobravalo prešutno.”

Facebook Komentari