Rupa bez dna: Ramljak ne može naći pokriće za za čak 3,6 milijardi kuna duga

Izvor: N1

Agrokor je u četvrtak objavio nerevidirane podatke o stanju duga za 31. ožujka ove godine, iz kojih se može zaključiti da je dug, bez Mercatora i njegovih tvrtki-kćeri, sa 34,3 milijarde kuna u rujnu 2016. narastao na 40,4 milijarde kuna.

Kako doznaje Jutarnji list, Agrokor se od rujna prošle godine, u šest mjeseci prije nego što je stupila na snagu izvanredna uprava, više puta dodatno zaduživao, a ukupan iznos tih zaduženja neslužbeno se grubo procjenjuje na oko 2,4 milijarde kuna.

Što se preostale razlike od 3,6 milijardi kuna tiče, tek će revizija PwC-a, koja je u tijeku, pokazati na što se taj iznos točno odnosi, a moguće je da je za toliko narastao dug prema dobavljačima, da su se različito knjižile neke obveze ili da je bilo neregularnosti u prikazivanju tih obveza. Ili, pak, da je ta razlika kombinacija svega navedenoga.

Podsjetimo, dosadašnje sumnje na nepravilnost odnosile su se na to da je Agrokor mjenične kredite koje su mu davali dobavljači prikazivao kao dug za isporučene robe i usluge, umjesto kao kratkoročne financijske obveze, a sada se postavlja i pitanje ima li nešto sporno i u tih dodatnih 3,6 milijardi kuna. Međutim, i tu računicu treba uzeti sa zrnom soli jer su i u Agrokoru rekli kako metoda kojom se radilo izvješće za rujan 2016. i kojom su izrađeni ovi najnoviji podaci nije ista, tako da dijelom može doći i do različitih izračuna zbog različitih bilančnih postupaka.

Facebook Komentari