24.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Munjiza: Hoće li se poslovnice zvati Konzum ili drugačije ovisi o onome...

Munjiza: Hoće li se poslovnice zvati Konzum ili drugačije ovisi o onome tko će dati novac

Dug Agrokora veći je od 40 milijardi, od toga se za 3,5 milijarde ne zna o čemu je riječ. Kada je preuzeo upravljanje Agrokorom, Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak na računu je zatekao 6 kuna. O stanju u Agrokoru, ali i o Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je Vlada jučer uputila u saborsku porceduru u Studiju 4 govorio je bivši predsjednik uprave Konzuma, a sada konzultant Drago Munjiza.

Munjiza kaže kako bi dug Agrokora mogao biti i veći kad stignu izvješća od svih kompanija, osobito Mercatora. “U Hrvatskoj jako puno kompanija ima veći dug od imovine. Pitanje je prema kojoj će se metodi ta imovina valorizirati”, kazao je Munjiza. Čudan mu je dug od 3,5 milijardi za koji se ne zna o čemu je riječ. “Mogu pretpostaviti da se dio tog duga odnosi na male OPG-ove koji nemaju samostalno računovodstvo”, kazao je. Za ‘friziranje’ bilanci kazao je kako nije neuobičajeno. “Jedan od 10 najvećih trgovačkih lanaca Lesco imao je isti problem, poboljšavao je bilance i platio britanskoj državi kaznu”, kazao je. Ali nemoguće je da je netko iskrivljavao 40 ili 50 posto bilance”, dodao je.

Munjiza smatra da bi redovnim poslovanjem i širenjem Agrokor mogao funkcionirati – ali da je problem krenuo kupnjom Mercatora. “Povjereniku Ramljaku je teško raditi dok su oči javnosti uprte u Agrokor. On mora doći do novaca, naći kreditora koji će biti dovoljno hrabar. Neke kompanije koje nisu osnovni biznis treba prodati. Maloprodaja hrane u svijetu je u velikoj krizi – ljudi vole kupovati internetom i kupovati jeftinije. Agrokor se trebao prije reorganizirati”, smatra Munjiza. “Ova poduzeća i prodajna mjesta potrebna su regiji, ali hoće li se ona zvati Konzum ili nekako drukčije – to je na onome tko će dati novac”, zaključio je.

Za Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom Munjiza je kazao da je dobar. “Hrvatski brendovi ne bi trebali biti dugo na akciji, a svakako ne ići ispod cijene koštanja. Trgovci će imati normalnu cijenu –  bit će zaštićeni od jeftinih cijena proizvoda koji dolaze iz zemalja koje daju velike subvencije. Zakon će održavati standard”, kazao je. Međutim, za pretjerano preferiranje isključivo domaćih proizvoda kazao je kako se radi o koraku natrag prema komunizmu.

Najnovije

Još iz rubrike