Je li PwC ranije radio za Agrokor, a premijer to nije znao: Evo što iz koncerna kažu o tome

Ad

“Međunarodna kuća PricewaterhouseCoopers je angažirana za reviziju svih financijskih izvješća, oni nisu imali nikakve veze dosad s Agrokorom. Njihov rad će biti koristan i DORH-u”, poručio je Plenković u četvrtak sa sjednice Vlade. No je li doista tako?

Ivica Todorić govorio je, međutim, drugačije, analizira N1.

Vlasnik koncerna Agrokor u intervjuu Večernjem listu iz ožujka 1995. godine kazao je: ‘Radimo s poznatom konzultantskom kućom “Coopers Lybrand” iz Londona čiji stručnjaci rade kompletnu organizaciju koncerna…’, kazao je Todorić.

Iz povijesti kompanije, međutim, vidljivo je da je kompanija pod imenom PricewaterhouseCoopers nastala spajanjem Coopers & Lybrand i Price Waterhouse 1998. godine.

Nadalje, PwC je u Agrokoru angažiran i u srpnju 2014.

Nakon što je Vijeće Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) uvjetno dopustilo koncentraciju Agrokora i Mercatora, priopćeno je kako će povjerenik u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora biti konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers.

Agrokor je na ovaj tekst N1 televizije reagirao demantijem kojeg prenosimo u cijelosti.

“Prije svega ispravan citat, prema televizijskoj snimci, onoga što je predsjednik Vlade rekao je: «U izvješću će stajati i da se dobavljačima koji dostavljaju svoju robu Agrokoru isplaćuju sva dospjela potraživanja nakon 10. travnja, da je u kompaniji angažirana jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće, PriceWaterhouseCoopers koji nije imao nikakve veze s poslovanjem kompanije ranije i da daje jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije će biti korisni i za ono što će poduzimati DORH.»

Iz navedenog je potpuno jasno da je predsjednik Vlade govorio isključivo o reviziji i činjenici da PwC kao jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće nikada nije radio reviziju Agrokorovih financijskih izvješća

Izvanredna uprava Agrokora potvrđuje da PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije i nikada nije radio reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga.

O tome u kakvom je poslu savjetovanja Agrokora eventualno neka kompanija, koja je poslije postala dio PwC-a, navodno radila prije 22 godine izvanredna uprava u Agrokoru nema nikakvih saznanja, ali čvrsto potpisuje činjenicu da je PriceWaterhouseCoopers sada prvi puta angažiran kao revizor Agrokora.

Izvanredna uprava također je utvrdila da je u Agrokorovom preuzimanju Mercatora tvrtka PwC bila povjerenik koji je izvještavao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja o provedbi mjera sudionika koncentracije o ispunjenju provedbe strukturnih mjera u obliku dezinvestiranja, uz precizno određene uvjete, odnosno da je nadzirala provedbu koncentracije u kojoj se Agrokor obvezao dezinvestirati 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora. Iz navedenog je potpuno jasno da PwC niti u ovom slučaju nije radio reviziju financijskih izvješća Agrokora.”

Facebook Komentari