Za Dan sestrinstva članice HUMS-a posjetile Županijsku upravu, a Koren je primio i predstavnice Crvenog križa

Župan Darko Koren održao je prijem za predstavnice županijske podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara, kako bi im čestitao Međunarodni dan sestrinstva koji se obilježava sutra, 12. svibnja u spomen na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Ukazavši na važnost i ulogu medicinskih sestara i tehničara na svim zdravstvenim razinama, župan je istaknuo: „Zahvaljujem se na vašem doprinosu ovoj plemenitoj i humanoj profesiji, a sektoru zdravstva, uz školstvo, pridajemo povećanu pažnju kada govorimo o projektima i ulaganjima, dok u financijskom smislu zauzima gotovo polovicu našeg proračuna, što dovoljno govori o njegovom značaju.“

Predsjednica županijske podružnice HUMS-a Marina Friščić podsjetila je kako su prošle godine proslavili 50. godišnjicu rada te kako su jedna od najstarijih podružnica u Hrvatskoj koja broji 220 članova. Ovogodišnji moto Dana sestrinstva je „Zdrav život i promocija zdravlja“, a u buduće aktivnosti koje se provode s ciljem senzibiliziranja javnosti o vrijednosti ovog poziva, uključit će i braniteljsku populaciju.
IMG_2103m

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić naglasio je kako je sestrinstvo temelj zdravstvene struke i brige o pacijentima te kako je Uprava bolnice pokrenula niz projekata kojima im omogućava kvalitetniji rad i usavršavanje. Također je zahvalio Županiji na kontinuiranoj financijskoj i svakoj drugoj podršci, a medicinskim sestrama i tehničarima na svemu što čine za pacijente.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić najavila je održavanje 1. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije „Komplementarnost komuniciranja“ koji će se održati 12. i 13. svibnja u dvorani Domoljub Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, u organizaciji Opće bolnice i pod pokroviteljstvom Županije. Na području Županije djeluje 841 medicinska sestra, njih 191 ima višu razinu školovanja, a pomoćnica Evačić naglasila je i kako su medicinske sestre iznimno zainteresirane za razvoj svoje struke, što dokazuje 49 prijavljenih izlaganja na Kongresu.

Zamjenik župana Ivan Pal osvrnuo se na sustav školovanja medicinskih sestara koji je prvi u Hrvatskoj prilagođen europskom kvalifikacijskom okviru, a ujedno je to i prvo srednjoškolsko zanimanje koje traje pet godina, što može poslužiti kao primjer dobre prakse.

Prijemu su prisustvovale i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Župan održao prijem za predstavnice društava Crvenog križa

Povodom Tjedna Crvenog križa te Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, župan Darko Koren sa suradnicima je održao prijem za ravnateljice koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog gradskog društva Crvenog križa kao i za predsjednicu županijskog Društva.

Župan im je čestitao na predanom radu, vrhunskoj organizaciji te prije svega na humanosti i ljubavi prema čovjeku, što dolazi do izražaja u kriznim situacijama, ali i u svakodnevnom radu.

„Koprivničko-križevačka županija, naši gradovi i općine, već su godinama predvodnici u dobrovoljnom darivanju krvi, što je i vaša zasluga. Zahvaljujem vam na svemu što činite te se nadam kako ćemo i nadalje uspješno surađivati na dobrobit cijele društvene zajednice.“, kazao je župan.

Predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Dubravka Jaković zahvalila je županu i suradnicima na prijemu, ali i na dugogodišnjoj suradnji i potpori. Dodala je kako provode brojne aktivnosti, s time da je jedna od najznačajnijih upravo dobrovoljno davalaštvo krvi. Županija je već godina na prvom mjestu u Hrvatskoj prema broju doza krvi u odnosu na broj stanovnika, a imaju i svoj Klub 100, koji okuplja one koji su dali krv 100 i više puta. Aktivni su i po pitanju edukacije podmladaka Crvenog križa koji postižu sjajne rezultate te su ušli među deset najboljih ekipa na državnoj razini. Predsjednica Jaković spomenula je i važan doprinos volontera te zaključila kako su Podravci i Prigorci ljudi velikog srca, uvijek spremni pružiti ruku, dodavši: „Kaže se kako je dobro činiti dobro, a na taj način pomažemo i sebi i drugima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način uključeni u rad županijskog Društva Crvenog križa na njihovoj plemenitosti i empatiji.“

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa te koprivničkog Gradskog društva, Adela Sočev istaknula je aktivnost pučke kuhinje koja podijeli preko 50 tisuća obroka godišnje, Socijalnu samoposlugu i projekt pomoći najpotrebitijima iz FEAD-a, koji provode u sklopu Hrvatskog Crvenog križa, a pozitivno su ocijenjeni za novi europski projekt, vrijedan preko milijun kuna.

Na projektu Pomoć u kući starijim osobama, Županiji je partner Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, čija je ravnateljica Đurđica Trbus kazala kako su sva društva Crvenog križa jedna velika obitelj posvećena humanitarnom radu. Van redovne djelatnosti, proteklu su godinu povukli preko 2 milijuna kuna europskih sredstava te također provode projekt Socijalne samoposluge. Ravnateljica Trbus najavila je i Smotru žurnih službi koja će se održati 23. svibnja u Križevcima.

Zahvalama Županiji na suradnji i podršci pridružila se i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Marina Perica, koja je kazala kako na đurđevačkom području ima mnogo potrebitih o kojima vode računa u skladu s mogućnostima, uz veliku pomoć volontera.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Tjedan Crvenog križa traje od 8. do 15. svibnja, a započeo je obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi. Središnji događaj Tjedna Crvenog križa je 21. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 13. svibnja u Sisku.

Facebook Komentari