“Razuman rok bi trebao trajati što je moguće kraće. U Ustavu nema propisane norme za ovakvu situaciju, ali ne znači da se to ne može popuniti. Postoji ustavna norma koja kaže da se Vlada treba formirati u roku od 30 dana. Postoji i ona koja predviđa 30-dnevni rok za donošenje odluke da li se nekom ministru izglasava nepovjerenje“, kaže Mato Palić, profesor ustavnog prava s osječkog Pravnog fakulteta.

Ako se to ne dogodi u tih 30 dana, Palić ne vidi što bi se moglo dalje učiniti, ali smatra da bi Ustavni sud morao u tom slučaju reagirati u smislu upozorenja na moguću neustavnu situaciju.

Petar Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu kaže da je nedvojbeno samo to da normativni okvir ne predviđa jasno rješenje situacije jer Ustav ni Zakon o Vladi ne daju precizne odredbe.

“Pitanje razrješenja ministra mora biti upisano u Ustav jer aktualno stanje potiče pravnu nesigurnost“, kaže Bačić, dodajući da ova situacija nije normalna. “Nitko me ne može uvjeriti da se u jednoj prigodi za ministra traži supotpis, a u drugoj taj supotpis ne treba“, rekao je Bačić.

“Za mene preciznoga roka nema i to bi trebalo napraviti što prije. Mogu se složiti s kolegom Palićem da je razuman rok maksimalno 30 dana od dana stupanja na snagu rješenja o razrješenju ministra“, kaže Bačić.

Đorđe Gradašević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, rekao je da treba hitno reagirati, bez suvišnih rokova. Smatra da je problem što ne postoje sankcije za ovakvu situaciju. “Bilo bi dobro da se aktere natjera da nađu pravo rješenje”, rekao je Gradašević, dodajući da je dodatni problem i to što četiri ministarstva trenutno vode državni tajnici, koji nemaju demokratski legitimitet. “U Ustavu piše da se Vlada sastoji od ministara, ne od državnih tajnika”, kaže Gradašević.

Podsjetimo, Gordan Jandroković, novi predsjednik Sabora, raspustio je sjednicu u petak, 5. svibnja, najavivši tek da će se nova održati “nakon lokalnih izbora”. HDZ-ovi zastupnici prethodno su najavljivali da bi se ona mogla održati 7. lipnja. Još nije poznato ni kada će Andrej Plenković, predsjednik Vlade, predložiti Saboru nova četiri ministra (pravosuđa, unutarnjih poslova, uprave i zaštite okoliša). Dok se to ne dogodi spomenuta ministarstva vode državni tajnici.

Podolnjak sazvao sjednicu saborskog Odbora za Ustav, pozvao i pravne stručnjake