Podolnjak sazvao sjednicu saborskog Odbora za Ustav, pozvao i pravne stručnjake

Izvor: N1

Uoči sastanaka Predsjedništva i Nadzornog odbora Mosta za Novi dan je govorio Robert Podolnjak. Najavio je sjednicu Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav koju je zakazao za danas, a na koju je pozvao i pravne stručnjake.

‘Pozvao sam naše ustavnopravne stručnjake sa svih pravnih fakulteta u RH. Tema će biti rasprava i saslušanje vezano uz nejasnoće i pravne praznine koje se odnose na razrješenje ministara od strane premijera i imenovanje novih ministara u razumnom roku. U kojem roku to moramo provesti”, kazao je za N1.

Koji je zapravo Vaš stav? – upitan je Podolnjak.

“Postoje pravne praznine, različita tumačenja… Želio bih sve stručnjake dovesti na jedno mjesto kako bi svi članovi Odbora mogli postaviti pitanja. Mislim da bismo nakon rasprava mogli doći do nekih zaključaka i preporuka. Odbor može uputiti te zaključke Saboru”.

Pozvano je svih 13 članova Odbora te brojni istaknuti profesori Ustavnog prava koji su u javnosti već komentirali spomenute zavrzlame. Podolnjak priznaje da su ti stručnjaci iznosili različita mišljenja i stavove te da je upravo to razlog poziva.

“Pozvali smo stručnjake kako bismo u raspravi pokušali doći do zajedničkog stava ili barem nekog stava koji bi zastupala većina”, rekao je, prenosi N1.

Dodaje kako je ova praksa uobičajena u suvremenim parlamentima, pogotovo kada Odbor nema članove koji su stručnjaci u tom polju.

Podolnjak je još jednom naglasio kako Most smatra da je Vlada trenutno obezglavljena.

“Smatram da nije smjelo doći do situacije da u bilo kojem trenutku nemamo ministre na dužnosti. I kada su bili razriješeni morali su ostati ministri u ostavci ili tehnički ministri sve do imenovanja novih. Nije se smjelo dogoditi da dođu državni tajnici – oni su odgovorni Vladi, ali ne i Hrvatskom saboru i to je ključna greška”, istaknuo je Podolnjak.

Može li Odbor zatražiti sjednicu Vlade ili sjednicu Sabora?

“Može donijeti određene zaključke, mišljenje. Na predsjedniku Vlade ili Sabora je da onda sazovu sjednicu.”

U Mostu smatraju da je sadašnja situacija nepodnošljiva s ustavnopravnog stajališta i da nije u skladu s Ustavom.

“Nemamo ministre, pitanje je kad ćemo ih i imati. Namjera je ove sjednice da dođemo do zaključka koji bi Odbor upuzio predsjedniku Sabora, ali i Vlade”, rekao je Podolnjak.

Što se tiče samih aktivnosti Mosta, tema Predsjeništvo stranke su lokalni izbori.

“Oni su u fokusu, želimo ostvariti što bolje rezultate. Bit će sigurno i pozitivnih iznenađenja u nekim dijelovima Hrvatske. Dva puta smo se opekli u koaliciji s HDZ-om i to je nešto što že nas pratiti u budućnosti”, kazao je Podolnjak.

Prema njegovom mišljenju imat ćemo uskoro i prijevremene parlamentarne izbore.

“Most će tada jasno odrediti stajališta. Nakon dva loša iskustva s HDZ-om, takva Vlada sasvim sigurno nije izgledna. Ne vjerujem da će ovakva većina moći funkcionirati kroz dugo vrijeme, predviđam da ovo ne može trajati duže do jeseni. Negdje nakon ljeta očekujem izbore.”

Facebook Komentari