Novi spor Thacija i Vučića oko ‘velike Albanije’

Nastavljaju se napetosti između kosovskog predsjednika Hashima Thacija i premijera i novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o “velikoj Albaniji”.

Thaci je, nakon razgovora s odlazećim predsjednikom Albanije Bujar Nishanijem u četvrtak, izjavio da o “velikoj Albaniji” sada najviše pričaju beogradski mediji i službeni Beograd.

Vučić je istovremeno, na sastanku s europskom povjerenicom za unutarnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja poduzetništva Elzbietom Bienkowskom u Beogradu, izrazio zabrinutost da će poruke i ideje o stvaranju “velike Albanije”, koje dolaze iz Prištine, ugroziti regionalnu stabilnost.

Zajednička euroatlantska orijentacija

Thaci i Nishani su se suglasili da Albanci nikada nisu bili jedinstveniji, gdje god se nalazili – u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, u Preševu ili dijaspori.

“Albanci u povijesti nikada nisu bili jedinstveniji nego sada, i s više komunikacije i bliži, jer imaju zajedničku euroatlantsku orijentaciju gdje god da žive u regiji”, rekao je Thaci nakon razgovora s Nishanijem u Prištini.

On smatra da albanski političari i stranke u regiji, ma koliko bili različiti, treba imati isti cilj – “europsku Albaniju, europsko Kosovo, europsku Makedoniju, a da afirmacija svih Albanaca treba biti u duhu mira i stabilizacije regije”, prenosi Al Jazeera Balkans.

“O ‘velikoj Albaniji’ sada najviše pričaju beogradski mediji i službenici Beograda. ‘Velika Albanija’ se spominje u Beogradu, a ne u Tirani ili Prištini. To spominju kako bi okrivili Albance i kako bi opravdali svoju destabilizaciju, bilo u Hrvatskoj, [bh. entitetu] Republici Srpskoj, Crnoj Gori, sjeveru Kosova… Tako da je to nepravedna beogradska propaganda, jer govori o ‘velikoj Albanijii kako bi opravdala svoju destabilizacionu ulogu na zapadnom Balkanu”, rekao je Thaci.

Odlikovanje za Nishanija

Nishani, koga je Thaci odlikovao Ordenom slobode, rekao je da je nacionalno pitanje Albanaca “sveta stvar”.

Vučić i Bienkowska su, s druge strane, razgovarali o europskom putu Srbije, problemima u dijalogu s Kosovom i podrški Europske unije Srbiji kroz programe za podršku malom i srednjem poduzetništvu.

“Ključni vanjskopolitički prioriteti Srbije su članstvo u EU, regionalna suradnja i jačanje odnosa sa susjedima, kao i nastavak politike pomirenja. Srbija je pouzdan partner EU-a”, naglasio je premijer Vučić.

Facebook Komentari