Najveći knjižarski lanac u državi polako zatvara vrata?

Neke od najvećih knjižara u Hrvatskoj koje su djelovale u okrilju tvrtke Algoritam MK zatvorile su vrata i ne prodaju knjige. U oko trideset i pet knjižara tako je ostalo na tisuće blokiranih knjiga raznih hrvatskih nakladnika, a Algoritam MK ostao im je dužan iznose koji se mjere u milijunima kuna.

A sve je počelo u petak kada je jedan vjerovnik Algoritma MK pustio zadužnicu na naplatu i blokirao račun možda i najvećeg knjižarskog lanca u državi. Kasnije su se zadužnicama pridružili i neki izdavači.

Kako Algoritam MK zbog problema s likvidnošću nije kreditno sposoban i nije se uspio dodatno zadužiti, to je njegovo djelovanje prestalo. Na alarmantno stanje u hrvatskom knjižarstvu reagirala je Zajednica nakladnika i knjižara koja je obavijestila nadležna Ministarstva, te donijela zaključak da će nakladnici tražiti povrat robe ukoliko se situacija pod hitno ne normalizira.
Kako neslužbeno saznaje Večernji list, nekim većim izdavačima lanac Algoritam MK duguje i po pola milijuna kuna što je iznos koji bi te izdavače mogao baciti u teške probleme.
Neki su hrvatski gradovi ostali bez knjižare, a zatvorene su i poznate knjižare kao što su to ona u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, ali i velika knjižara u Bogovićevoj ulici.
Facebook Komentari