Mogherini: EU će primiti zemlje Balkana nakon Brexita

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u intervjuu za Stampu da je sigurna da, nakon odlaska Velike Britanije iz Unije, njezina budućnost neće ostati na 27 članova, zato što ćemo imati nove zemlje članice.

“Mislim na zemlje Balkana, s kojima pregovaramo o ulasku u EU. Mnogi o tom procesu govore kao procesu ‘proširenja’, ja više volim pričati o ponovnom ujedinjenju Europe”, rekla je ona za torinski dnevnik Stampa u New Yorku, odgovarajući na pitanje da li će Brexit oslabiti Uniju.

Liječenje ratnih rana

Upitana o tome koliko su odmakli pregovori s balkanskim zemljama u procesu njihovog ulaska u Uniju, Mogherini je navela da se, “zahvaljujući odnosu svake pojedinačne zemlje s EU-om, uspjelo u tome da se u velikoj mjeri izliječe ratne rane koje su nastale prije samo 20 godina”, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Put je i dalje dug i naporan i ne uvijek pravolinijski. Ali, uvjerena sam da će on biti nastavljen zahvaljući i činjenici da svaka od ovih zemalja ima zajedničku perspektivu u Uniji”, istakla je Mogherini.

Facebook Komentari