FOTO Svečano obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa

Ad

Svečano obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” Pukovnije Vojne policije održano je danas, u četvrtak, 11. travnja 2017. u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu.

Uz sadašnje i bivše djelatnike Satnije i drugih sastavnica vojne policije, obilježavanju su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general-bojnik Vlado Šindler, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove MORH-a brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a, OSRH i MUP-a te drugi gosti.morhpsi2

U prigodnom obraćanju, general Šindler je naglasio da su u vojnoj policiji tijekom Domovinskog rata neprekidno obučavani vodiči i zaštitno-tragački psi koji su sudjelovali u skoro svim oslobodilačkim operacijama OSRH.
Istaknuvši bitnu ulogu postrojbe i nakon rata, naročito u međunarodnom okruženju i suradnji, general je poručio:”Dvadeset i pet godina rada i djelovanja je dug period, a upravo ste vi uvijek prepoznatljivi dio postrojbi Vojne policije. Vaša potpuna predanost radu uvijek vam je bila i ostala imperativ!”

Brigadir Kovačević je rekao da postrojbu obilježava zahtjevna obuka koja je, primjerice, omogućila sudjelovanje pripadnika u oslobađanju Hrvatske, te njihovo upućivanje u operaciju ISAF u Afganistan gdje i danas rade na zadaćama detekcije eksploziva i droga, čime su stekli ugled i u međunarodnom okruženju. “Satnija je postigla velike uspjehe u radu, razvoju i obuci”, zaključio je brigadir.morhpsi3

Brigadir Radoš rekao je da je Satnija postala brend Vojne policije u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Toj prepoznatljivosti svojim radom najviše pridonose njezini djelatnici, a službeni psi su ravnopravni pripadnici Vojne policije. Osobito je istaknuo činjenicu da se obuka u Satniji provodi i za druge državne institucije poput ministarstava i Carinske uprave, ali je provedena i za potrebe Iračkih snaga sigurnosti.

U sklopu proslave za goste je bio organiziran obilazak objekata za smještaj službenih pasa, taktičko-tehnički zbor specijalističke opreme koja se koristi za obuku službenih pasa svih namjena i metodsko-pokazna vježba sposobnosti vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije.

Službeni psi prvi puta su se koristili 1992. unutar postrojbi Vojne policije kao dio voda Vojne policije pridodanog 2. “A” brigadi. Prvo postrojavanje zaštitno tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade održano je 11. svibnja 1992. godine u vojarni “Trstenik” kod Ivanje Reke. Nakon nekoliko preustroja u vrijeme i nakon Domovinskog rata, uvijek u okviru Vojne policije, 1. kolovoza 2000. objedinjenjem postrojbi ustrojava se Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Od svibnja 2003. Središte nosi ime “Satnik Krešimir Ivošević”.

Facebook Komentari