Evo tko sve iz državnog vrha putuje u Bleiburg

Goran Marić, ministar državne imovine bit će izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Bleiburgu. Potvrdio je to Božo Vukušić, glavni tajnik počasnog Beliburškog voda, organizatora komemoracije.

‘Bude li ministar želio održati govor, može, mi nemamo pravo nikome zabranjivati obraćanje’, kazao je za Jutarnji list.

Obilježavanje obljetnice bleiburške tragedije i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Sabora, pa će tamo biti i novi predsjednik te institucije – Gordan Jandroković. Kako je potvrđeno listu, na Bleiburg će ići i saborsko izaslanstvo.

Izaslanik premijera Plenkovića bit će ministar branitelja Tomo Medved.

Okupljanje pokraj Bleiburga, najavljeno za ovaj vikend, izaziva prijepore u Austriji. Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da je riječ o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države’ u Austriji.

Istovremeno, u Austriji se niz organizacija protivi održavanju komemoracije.

‘Svake godine tisuće Hrvata hodočaste u koruški grad Bleiburg kako bi obilježili ‘bleiburški masakr’ iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 tisuća ljudi. Iz perspektive antifašističkih skupina riječ je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom dijelu Europe, no skup je prijavljen kao crkvena komemoracija’, javlja austrijski dnevnik Der Standard u članku pod naslovom ‘Traži se zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj’, prenoseći vijest Austrijske press agencije (APA).

Sigurnosne službe Koruške ističu da je riječ ‘o crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina’, te da su posjetitelji većinom rodbina ubijenih.

Facebook Komentari